JABUKA PRED SPAVANJE

Mnogo ljudi prije spavanja osjeća potrebu da nešto pojede, uprkos večeri koju su prije toga pojeli. Grickanje pred spavanje nije nužno loše, ako to ne uključuje neku jaku, masnu, začinjenu hranu. A šta će se desiti ako pred spavanje pojedete jabuku?

Vitamini i minerali

Jabuke su sjajan izvor vitamina C, vitamina B i kalijuma, neophodnog za dobar san. Vitamin C pomaže u smanjenju pritiska, poboljšava disanje i smanjuje šećer u krvi što vas opušta. Vitamin B6 smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, i ne samo to – ovaj vitamin je neophodan za razgradnju masti pa ćete sagorijevati višak dok spavate.

Polifenoli

Polifenoli su vrsta antioksidanata a ima ih u kori jabuke. Zato je beskorisno popiti sok od jabuke ili je jesti oguljenu – samo sa korom regulisat ćete insulin i omogućiti sebi miran san.

Vlakna i voda

 

Otprilike 85 posto jabuke čini voda. Jabuka srednje veličine ima 15 posto vaše dnevne potrebe za vlaknima, što znači da će vas zasititi i omogućiti vam da mirno spavate, bez krčanja stomaka. Ne samo to, nerastvorljiva vlakna iz jabuke pomoći će vam da zadržite vodu u crijevima, pa neće biti noćnih šetnji do toaleta, a potrebu ćete osjetiti taman kad treba – ujutro kada ustanete, prenosi Blic.

POPULARNO:  NAMIRNICE KOJE POVEĆAVAJU NIVO TESTOSTERONA U VAŠEM TIJELU

Kalorije, masti, ugljeni hidrati

Jabuke gotovo da ne sadrže masti, i imaju malo kalorija – jabuka srednje veličine ima oko 95 kalorija i oko 10 posto vaše dnevne potrebe za ugljenim hidratima.

Sve u svemu, ako pripadate većini koju tik pred spavanje spopadne glad, jabuka je najbolji izbor koji možete da napravite, pa navalite bez griže savjesti.

(Hayat/Foto:Freepik)