Nema čoveka koji ne uživa u jajima na oko. Većina nas pripremiće ga na suncokretovom ulju, jer to je ono što se najviše troši na ovim prostorima.

Nedavno je, međutim, britanska Nacionalna zdravstvena služba upozorila da bi trebalo da se klonimo ulja poput suncokretovog jer njime povećavamo udeo loših masnoća za vrtoglavih 50 odsto.

Ako već insistirate na ulju, trebalo bi da se držite maslinovog ili kokosovog, mada, kažu stručnjaci, ni to nije najpametniji izbor.

Suncokretovo i kukuruzno ulje su u redu sve dok ih ne koristite za prženje, odnosno za pripremu na visokim temperaturama – upozorava profesor Martin Grutveld, profesor bioanalitičke hemije i hemijske patologije na De Montford univerzitetu.

Iako stručnjaci generalno ne preporučuju ni maslinovo ulje za prženje, Grutveld kaže da može da prođe.

Prvo, prženjem na maslinovom ulju stvara se manje toksičnih jedinjenja u odnosu na suncokretovo, a ta jedinjenja koja nastaju su manje štetna za ljudsko telo – kaže on.

Ipak, i on se, kao i svi ostali stručnjaci, slaže u oceni da je najbolje pržiti namirnice na svinjskoj, guščjoj masti, puteru, gi (prečišćeni puter) ili kokosovo ulje.

POPULARNO:  Klipići

A U ČEMU JOŠ MASOVNO GREŠIMO?Uopšteno govoreći, pržena jaja nikako nisu zdrava jer njima unosimo mnogo više masnoća nego što nam je potrebno. Kuvano jaje uvek je bolji izbor. A ako ga već pržite, u jednoj stvari sigurno grešite.

 Ono što većina ljudi radi, a što je potpuno pogrešno, je da jaje ubace u vrelo ulje. Naprotiv, treba početi sa hladnim uljem i polako povećavati temperaturu do neke srednje – upozorava Milka Raičević.

O čemu se radi?

Pre svega, spremanje na visokim temperaturama dovodi do oksidisanja holesterola u jajima. Jedno veće jaje ima 212mg holesterola što je oko 71 odsto preporučenog dnevnog unosa koji iznosi oko 300mg dnevno. Kada jaja spremate na visokim temperaturama, holesterol oksidiše i proizvodi oksisterole.

Kao što gvožđe u dodiru sa vazduhom rđa, tako i sve namirnice u dodiru sa vazduhom oksidiraju. Sva hrana koju unosimo više je ili manje oksidirana, a oksidirani holesterol je najopasniji holesterol.

Na sve to, visoka temperatura kojom je jaje prilikom prženja izloženo uništava druge nutrijente. Tako je dokazano da se udeo vitamina A pri prženju smanjuje za 17-20 odsto, a gubi se i do 61 odsto ukupnog vitamina D.

T.G.