Jedu vam se čokolada, nešto slano, meso… evo šta vam telo poručuje!

Sigurno vam se nekada dogodilo da izgovorite rečenicu “jede mi se nešto slatko, slano…”.

Ponekad znamo konkretno šta bismo voleli da pojedemo, nekada je taj osećaj nedefinisan, ali jedno je sigurno, telo nam na taj način šalje signal da mu nešto nedostaje.

Oslušnite svoj organizam jer će vam on nepogrešivo reći šta vam treba, a evo koje su česte “želje” i šta one znače.

AKO VAM SE…

JEDE ČOKOLADA…

Foto: Pixabay

Ako osećate potrebu da pojedete čokoladu, to znači da vam nedostaje magnezijum. Ovaj mineral važan je u regulisanju krvnog pritiska i šećera, a upravlja i našim mišićima.

Potrebe za ovim mineralom su veće u stresnim situacijama, a njegov nedostatak možete da nadomestite orašastim plodovima, semenkama i zelenim lisnatim povrćem.

Foto. Jutub

… NEŠTO SLATKO

Foto: Pixabay

Kada jedete slatkiše, nivo šećera u krvi se povećava i oslobađa se insulin. Što više slatkiša jedete, to će vam se oni više tražiti. Kako biste to sprečili, unosite hrom, mineral koji uspostavlja balans insulina i pomaže pri kontroli želje za šećerom.

Jedite zdrav doručak, unosite proteine i ugljene hidrate.

… JEDE MESO

Foto: Pixabay

Ovo je znak da telu nedostaje gvožđe. Glavna funkcija gvožđa kao minerala u našem organizmu  je prenos kiseonika u krvne sudove i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Kako ga naš organizam ne proizvodi, morate ga unositi hranom.

 … NEŠTO SLANO I MASNO

Ako imate potrebu da jedete masnu i začinjenu hranu, stručnjaci to objašnjavaju nedostatkom kalcijuma i natrijuma. Konzumirajte mleko, jogurt, sardine, brokoli…

… PIJE KAFA ILI ČAJ

Foto: Pixabay

Ukoliko često imati ovu potrebu, telo vam šalje znak da vam nedostaju fosfor, sumpor, so i gvožđe. Zbog toga, uvrstite u svoju ishranu više jaja, ribe, mlečnih proizvoda, piletine, zelene salate.