JELA JE SAMO BANANE 12 DANA REZULTATI NJENOG EKSPERIMENTA SU NEVJEROVATNI…

Julija Tarbat nutricionista i motivacioni trener odlučila je da tokom 12 dana jede isključivo banane kako bi detoksikovala ceo organizam.

Kako kaže, banane su same po sebi jako kvalitetno voće, koje iako je kalorično, sadrži I fruktozu, saharozu i glukozu, ali i vlakna.  Upravo ova kombinacija čini da osećaj sitosti dugo traje.

Prvo što je primetila bilo je veliko olakšanje u stomaku i „tiho” varenje.

– Imala sam osećaj da uopšte nemam stomak, jer su creva tako mirno radila. Takođe sam primetala da sam mnogo opuštenija, nisam osećala nikakav stres što je bilo veoma opuštajuće. Bila sam pozitivnija i kreativnija – kaže Julija.

Prema njenim rečima, pored brojnih blagodeti, primetila je i da je mnogo bolje koncentrisanja i da ima oštriji fokus.

– Po prvi put u životu jedan dan mi je bio dovoljan da završim sve svoje obaveze. Nisam bila napeta i mogla sam da se fokusiram na bilo koji zadatak – govori Julija kojoj se u ovom eksperimentu pridružio i njen suprug Pol.

Pol i Julija inače su vegani, pa im ova dijeta nije teško pala. Kako imaju i svoju farmu na kojoj uzagajaju voće i povrće, što im olakšava pripremu obroka.

Pre promene režima ishrane, Julija je patila od povišenog šećera u krvi, digestivnih problema, kandide, depresije i hormonskog disbalansa. Dugi niz godina nije bila u mogućnosti da se ostvari kao majka.

RADIKALNE PROMJENE

Nakon što je napravila ove radiklalne promene, kako kaže, zdravlje joj se dosta popravilo, a rodila je i dete.

POPULARNO:  EMOTIVAN STATUS MAJKE SELME IZ ZENICE

Međutim, ne bi se svi lekari i nutricionisti složili sa ovakvim načinom ishrane, piše Magazin

Iako presne namirnice (voće i povrće) imaju manje soli, a bogate su vlaknima, sa druge strane, neke namirnice ukoliko se konzumiraju presne mogu da budui i kontraproduktivne.

Karfiol, prokelj i brokoli narušavaju rad štitne žleze, pa osobe koje imaju problema sa štitnjačom ne bi trebalo da konzumiraju ove namirnice.

Takođe, osobe koje jedu isključivo presnu hranu skloniji su nedostatku vitamina B12, gvožđa, cinka i kalcijuoma što dovodi do anemije. Zato se ovakav način ishrane ne preporučuje starijim ljudima, trudnicama, porodiljama i deci.

U svakom slučaju, pre nego što se odlučite na radikalne promene po pitanju režima ishrane, dobro se informišite kod lekara i nutricioniste i prekontrolišite svoje zdravlje.

Izvor: haber.ba