Kada trudnica treba hitno potražiti doktora

Koja stanja i oboljenja zahtijevaju hitnu reakciju i šta je potpuno bezopasno po majku i plod.

Prehlade, kašalj i proljev sami po sebi nisu opasni i spadaju u bezazlene bolesti, ali se mnoge trudnice ipak pitaju da li mogu naškoditi plodu ako se bolest pojavi u prvom tromjesečju trudnoće. Ali, postoje i stanja koja zahtijevaju urgentnu reakciju.

Genitalni herpes i vaginalne infekcije

U slučaju ovih bolesti trudnica obavezno mora kod ginekologa. I za genitalni herpes i za vaginalne gljivične infekcije postoje namjenski lijekovi za terapiju trudnica. Ako se gljivična infekcija ne izliječi do porođaja, ona se može prenijeti i na novorođenče. To nije opasno, ali može biti neprijatno za bebu.

Mnogo opasniji je genitalni herpes koji u nekim slučajevima može biti opasan po život djeteta. Ako žena ima akutni genitalni herpes tokom porođaja, ljekari obično porođaj obave carskim rezom.

Gripa

Visoka temperatura tokom trudnoće znači i veći rizik od pobačaja ili oštećenja fetusa. Ako obolite od novih sojeva gripe, morate pratiti temperaturu, snižavati je antipireticima i hladnim oblogama i uzimati mnogo tečnosti. Prije uzimanja bilo kakvih lijekova savjetujte se s ljekarom.

Također, nastavite uzimati folnu kiselinu. Tako, uprkos temperaturi možete smanjiti rizik od oštećenja ploda. Istraživanja pokazuju da kod trudnica koje su oboljele od svinjske gripe postoji povećan rizik od komplikacija kakva je upala pluća.

Prema pravilu virus gripe se ne prenosi na plod. Veća opasnost za dijete je visoka temperature majke.

Prehlade

Prehlada ne može naškoditi plodu. U slučaju da dobijete temperaturu koja prelazi 38,5 stepeni, obavezno otiđite liječniku da vam uradi detaljnu analizu krvne slike. Tako ćete otkriti uzrok bolesti, a ljekar će vam propisati i odgovarajući lijek.

Crijevne infekcije

I ove infekcije ne ostavljaju posljedice po plod. Međutim, ukoliko proljev i povraćanje potraju duže od dva dana, trudnica bi trebala otoći liječniku, pogotovo ako uz to dobije i temperaturu.

Dječije bolesti

Mnogo trudnica ima strah da ne dobije neku od dječijih bolesti u trudnoći. Na svu sreću, trudnice koje su preboljele dječije bolesti ili su vakcinirane, ne mogu se ponovo zaraziti istim oboljenjem u trudnoći.

Ako tek planirate zatrudniti i niste sigurni da li ste preležali neku od dječijih bolesti, najbolje je da prvo uradite analizu krvi kako biste se na vrijeme vakcinisali.

U slučaju da trudnica nije preležala rubeolu ili pljuskavice, mora striktno paziti da ne dođe u kontakt s tim virusima.

Herpes na usnama

Groznica nije opasna, osim ako je mama ne dobije neposredno pred termin porođaja. Postoje lijekovi protiv herpesa koji su primjereni i za trudnice. Međutim, kod ove virusne infekcije prevencija je mnogo važnija od liječenja.

Groznica se javlja svaki put kada imunološki sistem oslabi, pa je mnogo bitnije u trudnoći preventivno unositi adekvatne količine vitamina i minerala, nego liječiti herpes.

Izvor: https://bebe.avaz.ba/