Kadulja (žalfija) za zube – probiotik usne šupljine

 

Listovi kadulje

Kadulja – zubna četkica i pasta za zube u jednom

Prije nego su izmišljene četkica i pasta za zube, omotani list kadulje oko kažiprsta je predstavljao današnju četkicu i pastu za zube u jednom. Njime su se masirali zubi i desni.

Na taj su se način zaustavljala krvarenja zubnog mesa, uklanjali zubni plakovi, ubijale bakterije, jačalo zubno meso i osvježavao dah.

Svježi list kadulje ne zamjenjuje samo pastu za zube, nego i vodicu za ispiranje usta, a zbog svojih sastojaka kadulja se naziva „probiotikom usne šupljine“.

Danas, u doba paste za zube, postoje i vrste s kaduljom, koje, ako se radi o zubnim pastama bez upitnih sastojaka, posjeduju sve prednosti kadulje.

Kadulja – ljekovita svojstva

Kadulja sadrži složenu mješavinu spojeva koji imaju ljekovita svojstva:

diterpeni (ugljikovodici biološkog porijekla) – djeluju antimikrobno i antiinflamatorno (protiv reume), zbog njih ima osobit okus i zdravstvene koristi,

antioksidansi – karnozinska kiselina i karnozol (koji se nalazi i u ružmarinu) djeluju protuupalno i smanjuju razinu šećera u krvi, kamfor ubija gljivice i bakterije (zato se upotrebljavala za čuvanje mesa).

Paradentoza

Zbog svojih ljekovitih svojstava, kadulja pomaže kod slijedećih stanja i bolesti:

žuti zubi – svakodnevno žvakanje lista kadulje učinit će zube bijelima,

zubobolja,

nakon vađenja zuba – nakon 24 sata, ako nema krvarenja, usna šupljina se smije ispirati čajem od kadulje,

neugodan dah – djeluje antimikrobno i antigljivično te osvježava dah,

gingivitis – upala desni, upala zubnog mesa uništava potporne kosti,

paradentoza – povlačenje zubnog mesa koja uzrokuje osjetljivost na hladno i toplo,

kod točaka pritiska proteza – svakih sat vremena treba grgljati čaj od kadulje.

POPULARNO:  LIJEČNIK U KUĆI: NAPRAVITE SAMI JEDAN OD NAJJAČIH ANTIBIOTIKA NA SVIJETU

Čaj od kadulje

Gingivitis i paradentoza su kronične degenerativne bolesti koje uključuju povlačenje zubnog mesa i ogoljavanje korijena zuba. Pritom se korijen zuba izlaže vanjskim utjecajima koji se osjećaju kao bol (preosjetljivost na hladno i toplo). Popratni simptomi mogu biti krvarenje zubnog mesa, neugodan zadah i klimanje zubi.

Za prevenciju i liječenje jako je važna oralna higijena. U narodu se kao prirodni lijek za povlačenje zubnog mesa od davnina koristi jači čaj od kadulje.

Treba pustiti da se malo ohladi, zatim grgljati, dobro isprati usnu šupljinu i ispljunuti. Čaj od kadulje djeluje protuupalno i smiruje nadraženu usnu šupljinu.

Kadulja za zube – pripravci

Dok se svježe ubrani listovi od kadulje koriste za žvakanje, moguće je i ispiranje usta kaduljom sljedećim pripravcima:

čaj od kadulje za kašalj – ubrzava liječenje upale zubnog mesa, kod dugotrajne konzumacije može doći do diskoloracije (tamnjenja) zubi, recept i dodatne informacije možete pronaći ovdje i ovdje, protiv kašlja djeluje i sirup od kadulje,

komprese (oblozi) od kadulje – male komadiće vate natopiti pripravkom kadulje, staviti između upaljenih desni i usana te ostaviti 20-ak min, ponoviti 2 – 3 puta na dan,

tinktura od kadulje – u dcl 70-postotnog alkohola staviti 20 g usitnjenih listova, ostaviti da odstoji na toplom mjestu mjesec dana i procijediti, tri puta dnevno grgljati 10 – 15 kapi u tekućini,

eterično ulje od kadulje – osim za kupku, inhalaciju, masažu i osvježavanje i dezinfekciju prostora, koristi se i za ispiranje usne šupljine i grla, dobiva se destilacijom vodene pare mladih listova kadulje.

https://www.krenizdravo.rtl.hr