“KAKO BI JA, BABO, VOLIO DA IMAŠ PARA PA DA MI KUPIŠ ONU IGRAČKU IZ IZLOGA”

Ja živim u porodici koju čine babo, majka, brat i sestra. Babo je najstariji i svaki dan ide na posao. Majka ne ide na posao, ona radi po kući. Kuha ručak, loži vatru, hrani seku i mjenja joj pelene.

Ja idem u školu, a mlađi brat ne ide nego se kad je ‘vako hladno k’o sad, po čitav dan kliže majki po živcima. On je još mali i ne shvata da ne može vani kada je hladno.

Ja idem u školu i moram se u školi fino ponašat da ne rekne učiteljica da me majka nije fino odgojila, a moram i dobro učiti da bi kad odrastem k’o babo mog’o imati dobar posao i zaraditi dovoljno para da mogu djeci kupiti šta žele. Trebam biti dobar s drugovima i drugaricama jer su prijatelji važni u životu.

Moj babo i mama imaju prijatelje i oni nam nekad dođu na sijelo i donesu nešto slatko za mene i brata. Nekad neko od njih donese i neku igračku, ali mi ih većinu kupi babo.

Jednom sam ja i babo šetali gradom i ja sam u izlogu vidio jednu finu igračku.

“Kako bi ja, babo, volio da imaš para pa da mi kupiš onu igračku iz izloga” – rekao sam babi jer nam je jednom i meni i bratu i mami rekao da moramo svoje želje izgovarati jer on ne zna naše misli.

Babo je pitao koju igračku želim i ja sam mu je pokazao u izlogu. Bila je puno para jer je babo izrogačio oči i nabrao čelo. Ja sam se rastužio jer sam znao da mi je ne može kupit. Tad me pomilovao po glavi, poljubio u čelo i rekao mi:

“Babo, sine, sad nema para da ti kupi ovu igračku, ali ima neko ko puno voli djecu i može im ispuniti sve fine želje. Samo trebaš da ga zamoliš.” – rek’o mi je babo.

Ja sam se obradovao i odmah pit’o babu možemo li otić kod njega da ga zamolim da mi da para da kupim igračku.

Babo me na to opet sa smješkom pomilovao po glavi i pokazao na džamiju.

“Sad ćemo sine otić na podne u džamiju, kad klanjamo i kad hodža počne učiti dovu i ti digni ruke Bogu i traži da ti da babi para za igračku.”

“Hoće li odmah?” – pitao sma ga.

“Ne znam, ako Bog da, trebaš biti dobar, fino se ponašat, jer Bog prije da dobroj djeci ali prvo moraš tražiti.”

“Znam, rekao si da sve želje treba govoriti.”

“Tako je sine.”

“Samo kad tražiš od Boga ne moraš glasno, možeš i u sebi, on čuje i u sebi kad tražiš.”

POPULARNO:  “ZAPROSIO ME JE IAKO IMAM DIJETE IZ PRVOG BRAKA, ALI UZ JEDAN USLOV: DA LI JE MONSTRUOZNO DA PRISTANEM?”

I ja sam tražio od Boga da mom babi da para da mi kupi igračku. Nakon namaza sam gledao u babu a on mi je rekao da se strpim.

Ja sam kasnije zaboravio na svoju želju al babo je nakon nekoliko dana došao s posla i u ruci donio onu igračku. Razgoračio sam oči od sreće i ljubio babu.

Mama ga je pogledala k’o što mene gleda kad uradim nešto što nije dobro i spomenula neki tepih a on joj je rekao, biće ako Bog da i za to, naplatio sam nešto što sam mislio da neću nikad i mislim da je ovo njegova nafaka.

Kasnije su njih dvoje veselo pili kafu a ja sam se s bratom igrao u hodniku.

Kad nam je nakon toga crkla veš mašina i kad je mama rekla babi da će morat negdje pozajmit jer se toliko veša ne može oprat na ruke ja sam čim sam čuo ezan otišo u džamiju i tražio od Boga da mom babi da para da kupi veš-mašinu.

Mislio sam da će opet trebat nekoliko dana ali Bog je babi dao pare odmah jer su nam idućeg jutra radnici s kombijem dotjerali veš mašinu ispred naše zgrade i pitali gdje stanuje moj babo da je iznesu.

Kasnije sam tražio od Boga puno stvari, pley stejšn, kopačke i da se sviđam Naidi iz prvog C ali mi te želje Bog nije ispunio jer, kako mi je rekao babo, Bog ispunja samo dobre želje.

A ja sam kasnije kad je Naida nakon dva dana rekla da joj Orhan više nije simpatija shvatio da je bolje što mi nije ispunio želju jer bi tako i mene ostavila čim joj ne bi mogao kupiti dvojni C na velikom odmoru.

Kad dođe Nova godina neki moji prijatelji iz razreda imaju novogodišnje želje i pišu Deda Mrazu da im ih ispuni. Ja ne pišem jer mi je babo rekao da Deda Mraz opet mora tražiti od Boga, a kako ja to znam i mogu i sam tražiti od Boga nije dobro da zahmetim čo’eka. Pogotovo što mi je mama rekla da od svih u kući meni Bog najbolje ispunja želje.

Jednom me čak zamolila da i njenu želju za novom peglom tražim pa sam tražio i kad sam navečer rekao babi šta sam taj dan tražio od Boga on se veselo nasmijao a mama je pocrvenila i otišla u kuhinju.

Za nekoliko dana mama je peglala s novom peglom.

 

freshpress.info/