KAKO DA SE PRESELITE U NEMAČKU I DOBIJETE NJIHOVO DRŽAVLJANSTVO

Ako planirate da se preselite u Nemačku zbog posla, braka, potrage za boljim životom ili nekog drugog razloga, sigurno se pitate koje sve korake je potrebno da preuzmete da biste uspeli u svom cilju. Predstavljamo vam kratak vodič kako da otpočnete novi život u sve popularnijoj zemlji.

Uslovi za dobijanje vize

Ukoliko ste pronašli posao ili upisali studije u Nemačkoj prvo što je potrebno da uradite jeste podnošenje zahteva za dobijanje odgovarajuće vize u Ambasadi Nemačke u Beogradu.

Zahtev za vizu obavezno se podnosi lično na šalteru ambasade, a od ličnog pojavljivanja su izuzeta samo deca do tri godine starosti.

Termini se zakazuju putem interneta na sajtu nemačke ambasade.

Na sajtu postoje veoma detaljne procedure za dobijanje radne vize zavisno od stepena obrazovanja i vrste zanimanja.

Za sve vrste viza potrebni su pasoš, popunjen zahtev, tri fotografije i plaćena taksa. Podnosioci zahteva za radnu vizu takođe mogu da podnesu zahteve za vizu za supružnika i maloletnu decu na osnovu spajanja porodice.

Takođe, osobe čiji budući bračni partner živi i radi u Nemačkoj, bez obzira na to da li ima državljanstvo ili samo dozvolu boravka, imaju pravo da podnesu zahtev za odobrenje vize za sklapanje braka u Nemačkoj. Rok za obradu zahteva je najčešće devet-deset nedelja od trenutka predaje, a nekada i duži.

Kako dobiti nemačko državljanstvo?

Ako ste se već odlučili za život u Nemačkoj sigurno vas interesuje i to kako možete da dobijete njihovo državljanstvo. Da biste dobili nemačko državljanstvo potrebno je najpre da ispunjavate nekoliko uslova. Prvi je da živite legalno u Nemačkoj najmanje osam godina i da imate trajnu dozvolu boravka u Nemačkoj ili EU. Treba da ste zaposleni i da imate dovoljno sredstava da izdržavate sebe i porodicu bez korišćenja bilo kakve socijalne pomoći. Zatim je potrebno da posedujete dovoljno znanje nemačkog jezika – minimum B1 nivo. Treba da prođete i test naturalizacije čime dokazujete poznavanje nemačkog pravnog i društvenog sistema.

Uslov je i da niste krivično gonjeni ili osuđivani. Ukoliko ste osuđivani ili ste pod istragom u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji – morate o tome obavestiti organe nadležne za odobravanje državljanstva.

Treba i da prihvatite zakone i ustav Savezne Republike Nemačke odnosno napismeno i usmeno da izjavite da ćete poštovati nemački ustav i zakone. Neophodno je i da se odreknete prethodnog državljanstva osim ako imate državljanstvo neke od članica EU ili Švajcarske kojima je dozvoljeno da zadrže svoje staro državljanstvo.

POPULARNO:  CURICA (14) IZ HRVATSKE OSTALA TRUDNA: KAD JE POLICIJA ZAPOČELA ISTRAGU, OTKRILO SE DA JE OTAC MLADIĆ (19) :O :O

Najtraženija zanimanja u Nemačkoj

Sigurno ste već upoznati sa činjenicom da su u Nemačkoj veoma traženi radnici iz inostranstva, a neka od najtraženijih profesija su lekari, farmaceuti, medicinski tehničari, negovatelji starih lica, IT stručnjaci, inženjeri iz oblasti mehanike, automobilske industrije, elektotehnike i građevine, zatim radnici u ugostiteljstvu, vozači i električari.

Kako pronaći posao u Nemačkoj

Bez obzira na to što Nemačka pruža priliku stranim državljanima, potraga za poslom može biti dug proces i zato vam savetujemo da krenete na vreme. Možete početi tako što ćete sastaviti CV na nemačkom jeziku i zatim krenuti sa onlajn prijavama.

Postoje i brojne agencije u Srbiji koje se bave posredovanjem u pronalaženju posla. Veoma je važno da pre bilo kakvog dogovora sa agencijom proverite da li imaju dozvolu za rad. Na internetu možete pronaći brojne forume i Fejsbuk grupe u kojima članovi dele iskustva i savete. Forumi mogu biti korisni i možete saznati nešto novo, ali je važno da budete oprezni, jer nikada ne možete biti sigurni u tačnost svih informacija koje tamo pročitate.

Znanje jezika potrebno za život i rad u Nemačkoj

Da biste se preselili u Nemačku, pronašli posao i sklopili nova prijateljstva, potrebno je da naučite nemački jezik. U zavisnosti od posla kojim se bavite, potrebni su vam različiti nivoi znanja.

Ukoliko ste lekar ili programer za rad vam je potreban nivo znanja jezika koji je viši od B2. Za posao negovatelja starih lica i hotelskog osoblja minimalni nivo koji bi trebalo da posedujete je B1, dok je za vozače kamiona i pomoćne radnike u kuhinji potrebno osnovno znanje jezika na nivoima A1 i A2.

*Foto: Promo

Bez obzira na to kojim poslom se bavite, znanje nemačkog jezika vam je potrebno ne samo zbog vaših zadataka, nego i da biste se uklopili u nemačko društvo.

Pre odlaska u Nemačku odaberite odgovarajući kurs jezika za vas, osnovni ili ubrzani, a ne zaboravite da vežbate van časova.

Slušajte muziku, gledajte filmove, čitajte vesti na nemačkom i vežbajte konverzaciju sa prijateljima koji takođe govore ovaj jezik.

Kada učinite sve ove korake i započnete novi život u Nemačkoj, ne zaboravite da se upoznate sa njihovom kulturom, tradicijom i svakodnevnim životom.

Potrudite se da se integrišete u nemačko društvo kako biste na pravi način iskoristili prednosti života u toj zemlji.

Za više informacija o životu u Nemačkoj, uslovima iseljenja, pronalaženju posla, stana, učenju nemačkog jezika i sličnim temama posetite www.ucenjenemackog.rs

Izvor: Srbija Danas