Kako da zvučite pametnije i ozbiljnije: Ubacite ovih 7 reči u govor još danas!

Želite da vas ljudi shvataju ozbiljnije, više vas poštuju i doživljavaju vas kao pametnije?

Poslužite se jednostavnim trikom i počnite u svakodnevnom govoru da koristite sledećih 7 reči zbog kojih ćete zvučati pametnije i ozbiljnije:

1. Rezignirano

Osećam se rezignirano ili Rezignirana sam prema tome, znači da vam je svejedno, da ste od nečega odustali, da ste ravnodušni, da ste nekoga potpuno preboleli ili da prema nekome/nečemu nemate nikakva osećanje. Imenica rezignacija (iz latinskog re-signare, što znači spustiti koplje, predaja, povući se) označava ljudski stav ili raspoloženje predaje iz osećaja beznađa.

2. Polemičan (polemika)

Ovo je stvarno bio polemičan razgovor, reći ćete kada ste vodili ili ste čuli da neko vodi razgovor u kojem se iznose snažna mišljenja, stavovi i uverenja (često suprotstavljena, odnosno oprečna), u kojem se puno raspravlja i u kojem se jedna osoba bori protiv mišljenja druge osobe. Polemika može da bude usmena i pismena, a njene karakteristike često su oštre i direktne izjave, preterivanje, ironije i sarkazmi.

3. Anomalija

To je velika anomalija, reći ćete za neku nepravilnost, za nešto što odstupa od standarda, pravila, očekivanja, norme. Reč anomalija u razgovoru možete da govorite mnogo češće nego što mislite jer – zar naša svakodnevica nije puna nepravilnosti odnosno anomalija?

POPULARNO:  Zavirite u dom koji odlično spaja moderne elemente i klasiku

4. Ezoteričan

Ezoterija me nervira, peva Hladno pivo u svojoj pesmi “Ezoterija”, ali nemojte da i vas nervira, već pridev nastao iz ove imenice hrabro koristite u svakodnevnom govoru. Pridev “ezoteričan” koristite kada s nekime raspravljate o temi koja je razumljiva uskom krugu ljudi. Ezoteričan znači unutrašnji, tajni, nerazumljiv za svakoga, učen, stručan.

5. Preteča

Imenica “preteča” označava nešto što je bilo pre nečega. Na primer, možete da kažete Tamjan je preteča parfema, jer su se žene, pre nego što je nastao parfem kakav poznajemo danas, mirisale koristeći tamjan.

6. Litanije

Morala sam da slušam cele njegove litanije, reći ćete kada vam neko drži pridike, odnosno kada vam neko konstantno govori kako da živite svoj život. Litanije je sinonim za dugo i dosadno ponavljanje, odnosno gnjavljenje.

7. Liminalno

Vreme u kojem ne znate šta da učinite, kada nemate jasnu ideju šta treba da radite, naziva se liminalnim vremenom. Treba li da promenim posao ili ostanem na starom? Treba li da se venčamo ili raziđemo? Treba li da se preselim ili ostanem ovde? Kod svih tih rečenica možete reći da ste u liminalnom vremenu.

(Izvor: stil.kurir.rs / zadovoljna.hr)