Kako izabrati zavjese za dnevnu sobu

Da bi se dnevna soba sa stilom uredila veoma je bitno da se sa bojama nameštaja i zidova uklope i zavjese. Njihovo održavanje zavisi od materijala, a količina svjetlosti u dnevnoj sobi od boje i dezena. Bitno je vidjeti kako na dnevnom i vještačkom svjetlu izgleda zavjesa i kako se ukalpa sa dezenom i bojom namještaja. Ako je namještaj svjetlijih tonova možete staviti poseban akcenat u prostoriji tako što ćete izabrati zavjese u jarkim bojama i sa detaljima poput cvjetova, pruga ili printa. Ako imate namještaj u raznim bojama ili sa šarenim dezenima savjetujemo da odaberete neke svjetlije nijanse, bez šara i detalja da dnevna soba ne bi izgledala previše pretrpano,piše “Zenasamja“.

Za one koji žele više dnevne svjetlosti trebalo bi da izaberu tanju i prozirniju zavjesu što se obično i preporučuje za prostorije u kojima provodite veći dio dana.

Veoma je bitno da odredite na koji način želite da postavite zavjesu na prozor, da li želite karnere, trake kojima ih vezujete sa strane, da odredite visinu, nabore. Ukoliko želite vizuelno da povećate prostor trebalo bi izabrati dužu zavjesu, koja pritom dnevnoj sobi daje klasičan izgled. Ako želite da povećate prozor, možete to učiniti tako što ćete zavjesu po visini podijeliti na pola i skupiti ukrasnom trakom.


VRSTE ZAVJESA

Klasične zavjese– jednostavnog su dezena, manjih nabora, dužine do poda, izrađene od providnih materijala tako da imaju mogućnost da propuštaju mnogo svjetlosti.

Rolo zavjese– modernijeg su dizajna i dezena, nisu im potrebne garnišne jer se podižu i spuštaju i na ovaj način regulišu količinu svjetlosti u sobi.

Venecijaneri– izrađeni su od aluminijuma ili plastike, obično se koriste u poslovnim objektima, veoma lako se postavljaju i održavaju.

Rimske zavjese– prostoru daju posebnu dimenziju i danas su sve više popularne, slažu se po poljima i kače na mehanizam za prozor.

Trakaste zavjese– mogu se postaviti u modernim dnevnim sobama ali se najčešće koriste u poslovnim objektima, sastoje se od niza vertikalnih traka, neprovidne su i mogu se odabrati u različitim bojama.

Za koji tip zavjese ćete se opredijeliti, zavisi od vaših potreba i ukusa. Zato prije kupovine razmislite kakav efekat želite da postignete.