KAKO NAPRAVITI KOLAČ BEZ GREŠKE? URADITE OVO!

Svi volimo pojesti kolač, makar samo ponekad. Ipak, ukoliko se odlučimo da obradujemo sami sebe nekim kolačem vlastite produkcije – često se desi nam ne ispadne kako treba, i to ne zbog lošeg recepta ili naše nespretnosti. 

Vrlo bitni faktori, koje ljudi često previde, su temperatura pećnice i sl. Donosimo vam nekoliko najčešćih previda i rješenja za njih.

Neravnomjerno ispečena kora
Krivac za ovo može da bude prejaka temperatura te kolač iznutra ostane neispečen, iako izvana izgleda kako treba. Kada pripremate kolače, držite se tačnih uputstava o dužini pečenja i temperaturi. Ukoliko se ne radi o tome, provjerite temperaturu rerne tokom zagrijavanja. Ukoliko odudara od one koju ste namjestili – prije nego se odlučite da pravite drugi kolač, pozvite servisera.

Grudvice u tijestu
Grudvice su najčešće posljedica loše umućene smjese. Miješali je rukom ili mikserom, obavezno koristite okruglu posudu. Na taj način možete svuda ravnomjerno prići. Ukoliko koristite četvrtastu posudu, dio smjese će uvijek ostati u uglovima. Na kraju još jednom sve dobro promiješajte i provjerite da li je smjesa glatka.

Kolač se zalijepio za pleh
Da biste izbjegli da vam se kolač zalijepi za pleh, obavezno vodite računa da sve površine budu dobro i ravnomjerno namazane puterom ili uljem, a onda posute brašno. Ukoliko ne volite mnogo da uljite ili brašnite podlogu, papir za pečenje je idealno rješenje za vas. Pazite samo da ga dobro postavite i izgladite rukom. Papir će se sa kolača najlakše odlijepiti dok je kora još topla.

Loša glazura
Ukoliko vam glazura izgleda loše ili je neravna, ne brinite. Ostavite kolač da odstoji nekih pola sata u frižideru, a onda novim, tankim slojem prekrijte neravnine, piše portal RadioSarajevo.ba

Izvor: radiosarajevo.ba