KAKO OPRATI BELE PLATNENE PATIKE

Sunčani prolećni dani su baš idelani da prošetate svoje omiljene bele lagane platnene patike. Ali, u većini slučajeva u kutiju ih na jesen spakujemo neoprane.
Prošle jeseni ste ih obukli “još samo jednom” i naravno “uhvatili” jesenjeg blata, isprljali “trljajući” po prašnjavoj cesti i sada su potpuno sive ili još gore – pune mrljica i flekica. Bele patike je uvek najteže očistiti, ali nije i nemoguće.

MAŠINSKO PRANJE

Neke platnene tenisice mogu biti oprane u veš mašini. Ali, uvek proverite upustva proizvođača. Ako perete platnene patike u mašini prvo im skinite pertle, očitite ih od krupnije prljavštine, stavite sa pertlama u neku staru jastučnicu i perite sa nekoliko starih peškira ili krpa. Uključite na hladno i stavite malo deterdženta. Važno je da patike perete sa peškirima da biste ublažili “udarce” u mašni. Ipak, imajte na umu da mnogi proizvođači veš mašina ne savetuju da ubacujete obuću u mašinu. Ako se nešto pokvari moguće je da vaša garancija neće važiti. Takođe, nisu svake patike podesne za mašinu, posebno ne kožne.

 

Clean II

SIGURNIJI NAČIN PRANJA

 

patike pranje 4

Platnene patike je ipak bolje da očistite ručno. Postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da ubrzate proces, ali imajte na umu da je ribanje neizbežno.

U čišćenju vam najbolje mogu pomoći soda bikarbona, sirće i topla voda. Pomešajte po 1 kašiku sode, sirćeta i vode da dobijete pastu. (Da biste što bolje izbelili patike dodajte i par kapi izbeljivača, ali ga ne koristite ako su patike u boji). Takođe, imajte na umu da izbeljivač može da ošteti gumu na patikama ako ih budete duže tretirali smesom.

POPULARNO:  Obični jaglac, jagorčevina

Skinite pertle sa patika, pa operite površinski pod mlazom tople vode. Utrljajte smesu na patike i trljajte lagano uz pomoć četkice za ribanje ili četkice za zube. Trljajte kružnim pokretima. Dodavajte i pravite još paste ako je potrebno.

Sve perite nad lavorom tople vode, pa nakon trljanja ostavite patike u vodi (natopite i pertle) par sati. Nakon toga utljajte malo deterdženta, pa ih ponovo izribajte.

Isperite ih obilato vodom nekoliko puta, pa stavite na sunčano i toplo mesto da se ocede i osuše.

KISELO MLEKO

Patike možete na nekoliko sati natopiti u mešavini vode i sode bikarbone ili samo u kiselom mleku. Posle ih operete trljajući. Takođe, napravite mešavinu od kiselog mleka i sirćeta i sa tim trljajte patike. Dobro ih isperite, pa pranje nastavite sredstvima za skidanje fleka sa bele odeće ili deterdžentom.

patike pranje 3

GUMENI ĐONOVI

Na gumenim delovima patika ne bi trebali koristiti jake izbeljivače, jer ih mogu oštetiti. Radije ih izribajte belom pastom za zube i četkicom ili samo četkicom i vodom.

Takođe, aceton dobro deluje. Samo namočite kuglicu vate acetonom i obrišite zaprljane delove.
izvor: lifepressmagazin.com