Kako pripremiti krumpir za sadnju u proljeće

Sadnja krumpira nije lak proces. Da biste dobili visok prinos krumpira, morate slijediti određene upute za njegu i pripremu.

Značajke pripreme krumpira za sadnju u otvoreni tlo

Prije proljetne sadnje u otvoreni tlo, gomolje treba pravilno odabrati i provesti niz obaveznih postupaka.

Sadnjački materijal preporučuje se dobro obraditi. Klijanje treba započeti tek nakon što se zna točan datum sadnje. Obrada i razvrstavanje sadnog materijala vrši se ili u proljeće ili u jesen .Treba odabrati zdrave korijenske usjeve. Na grmu ne bi trebalo biti štetnika, a korijenje treba sadržavati puno gomolja. Ne ostavljajte pokvareno sjeme za razmnožavanje.

Drugo pravilo prilikom pakiranja sjemenki je da što je veći posađeni gomolj, brže se biljka razvija . Zahvaljujući tome, usjev se može dobiti ranije i u većim količinama.

 Bolje je odabrati gomolje za sadnju težine od 50 do 100 grama

Bolje je odabrati gomolje težine 100 grama ili više . Dobro je posaditi krumpir težak 50 grama ili više. Voće dolje težine bolje je ne koristiti.

Dalje, gomolje trebate pripremiti za klijanje. Ako nema sigurnosti da sadni materijal nema bolesti i nije zaražen, tada se može provesti postupak jetkanja. Tretira se samo sjeme koje nije ukorijenilo.

Priprema sadnog materijala u Sibiru

U Sibiru je najbolje vrijeme za slijetanje: kraj proljeća – početak ljeta . Tlo bi već trebalo biti toplo. Berba bi trebala biti na samom početku jeseni. Prije sadnje tlo se mora muliti.

Gomolje treba pripremiti na jesen. Da biste to učinili, gomolji se moraju odabrati, oprati u otopini kalijevog permanganata, osušiti i pohraniti. Preporučuje se nabaviti sadni materijal za 30 dana, a klijati na bilo koji način u hladnoj prostoriji dok se ne pojave zeleni izdanci.

 Za 30 dana sadnje u Sibiru, gomolji moraju biti proklijani u zelene klice

Sjemenski krumpir

Za pripremu sjemenskog krumpira morate proći sljedeće korake:

zagrijavanje;

klijanje na svjetlu;

pakiranje nekvalitetnog sjemena.

Za normalan rast krumpira potrebno je da se sjeme dobro zagrije.

U protivnom će se polako razvijati u tlu i donijeti lošu žetvu. Ako se matične sjemenke dugo čuvaju u tlu, zaražene su bolestima i štetočinama.

 Prije sadnje sjeme je potrebno dobro zagrijati.

Izrasli gomolji

Krompir treba čuvati u podrumu u plastičnim posudama. Prije sadnje, nekoliko dana, trebali biste izaći i sortirati plodove. Odaberite krumpir srednje klice srednje veličine, tada će mu se lakše klijati u tlu.Izrasli krumpir će rasti, ali sporije i dati slabiji usjev. Da biste pomogli krumpir tijekom sadnje, morate ga kuhati i posaditi u toplo tlo.

izbor

Bez obzira na to gdje su sjemenke kupljene, prije sadnje morate dvostruko provjeriti njihovu kvalitetu . Ne bi trebalo biti trulih ili ispucalih gomolja. Površina fetusa treba biti čista, bez infekcije, bez udubljenja, izraslina, pukotina.

Svaka mana krumpira može ukazivati ​​na infekciju štetočinom. Na primjer, prisutnost pukotina na gomoljima može ukazivati ​​na bolest – suhu trulež.

Zašto je potreban postupak?

Berba ovisi o kvaliteti gomolja i uvjetima skladištenja zimi. Ako se gomolji klice puknu, to će dovesti do smanjenja prinosa za 20% .

Oslabljeni gomolji također značajno smanjuju prinos. Neizabrani sadni materijal može dovesti do zaraze cijelog usjeva bolestima.

Kako započeti trening

Vrlo je važno poštivati ​​uvjete skladištenja sadnog materijala. Gomolje treba čuvati u podrumu na temperaturi do 2 Celzijeva stupnja.Morate početi pripremati gomolje za sadnju iz pregrade, pakirati u: male, srednje i velike. Mala do 50 gr, srednja do 70 gr, velika do 90 gr.

POPULARNO:  Starinski medenjaci

Za sadnju ranog krumpira bolje je koristiti velike gomolje. Ako krumpir ima neujednačen oblik, to je prvi znak degeneracije povrća. Takve su instance bolje ne koristiti. Najbolji materijal za sadnju je odabir, kupljen u specijaliziranim prodavaonicama.

Prije sadnje, gomolje trebate dezinficirati pola sata u otopini kalijevog permanganata i vitriola u omjeru 5 litara vode, 5 grama kalijevog permanganata i 1 gram bakrenog sulfata.

 Dezinfekcija gomolja provodi se primjenom otopine kalijevog permanganata

sredstva

Postoji mnogo načina pripreme krumpira za sadnju. Te metode uključuju.

nicanje

Klijanje se može provesti na više načina:

Na svjetlu . Izvodi se u svijetloj sobi na t 5-10 stupnjeva. Potrebno je odabrati gomolje srednje veličine do 90 grama, širiti ih u jednom sloju jedan pored drugog i ostaviti mjesec dana dok klice ne formiraju duljinu 1 cm. Svakih sedam dana krumpir treba pažljivo preokrenuti.

U polietilen . Za gomolje morate staviti gomolje i napraviti mnogo malih rupa za prolazak kisika. Pakete je preporučljivo objesiti u osvijetljenoj sobi, ali ne pod izravnim sunčevim zrakama. Držite dok se ne pojave prvi izdanci.

U loncima . Možete uzeti keramičko posuđe ili velike plastične boce, prethodno odvojite vrh posude. Krompir rano zrelih sorti klija u loncima. Klijanje počinje mjesec dana prije sadnje. Prethodno krumpir treba čuvati u vlažnoj piljevini ili humusu oko tjedan dana. Zatim stavite u posude, prethodno položite na dno humusa, pomiješano s tlom.

U kutijama za hranjenje . Sjeme zagrijte u pećnici ili pećnici kako biste ih neutralizirali od štetočina. Oplodite mineralima i organskim sastojcima, položivši ga na dno ladica. Stavite gomolje u nekoliko slojeva i lagano navlažite vodom. Ostavite do klijanja u sobi na temperaturi od +15 stupnjeva.

venuće

Krompir se preporučuje sušiti. Mora se položiti na suhi pod u odgovarajućoj sobi (u jednom sloju). Postupak traje deset dana. Uz pomoć sušenja možete provjetravati korijenske usjeve i izračunati nekvalitetne.

Zagrijavanje

Četiri tjedna prije sadnje potrebno je sjeme prenijeti u toplu sobu s temperaturom do 20 stupnjeva i ostaviti ih tamo otprilike tjedan dana. Dalje, oni bi se trebali prenijeti u osvijetljenu prostoriju, gdje temperatura nije veća od 10 stupnjeva .Sjemenke uvijek trebaju biti vlažne. Da biste to učinili, preporučuje se pažljivo prskanje gomolja vodom u boci s raspršivačem. U tom stanju sjeme je do razdoblja sadnje.

bojenje

Da bi se izbjegla infekcija gomolja bolestima, mora se liječiti. Da biste to učinili, možete koristiti rješenja koja se prodaju u specijaliziranim prodavaonicama.

Također je moguće kod kuće provesti postupak pomoću kalijevog permanganata. Da biste to učinili, morate otopiti otopinu kalijevog permanganata vodom, dodati bakreni sulfat i umočiti krumpir u otopinu 1 minutu. Nakon postupka, ostavite sjeme da prozrači.

 Prestižno oblačenje gomolja

sjemenjača

Prije sadnje krumpira trebate provesti niz postupaka:

kopati tlo na dubinu od 15-20 cm unaprijed kako biste uništili štetočine;

tretirati tlo posebnim otopinama za sprječavanje kasnog nanošenja 

obogatiti tlo mineralima i organskim sastojcima;

godinu dana prije planirane sadnje krumpira, posađenog na mjestu siderata .

Priprema gomolja za sadnju treba provoditi strogo prema uputama. Sadnja krumpira nije lak i mukotrpan zadatak, ali glavna stvar je dobiti nagradu u obliku bogatog i zdravog usjeva. Sretno vam!

https://hr.fermerstvo.net/