Kako pripremiti, skuhati i poslužiti različite vrste riže

Ključni trenuci kod kuhanja riže su upravo oni prije i poslije kuhanja. Nemojte preskočiti nijedan korak. Postanite majstor za rižoto uz naše male tajne!

 

 Korak 1. – priprema riže

Najzastupljenije vrste riže oko nas su obična bijela, smeđa integralna i “superžitarica” basmati riža. Iako u kuhanju svake od njih postoje razlike, kada je u pitanju priprema ne možete pogriješiti s višekratnim ispiranjem u hladnoj vodi. To je svakako jedan od važnijih koraka u kuhanju riže.

Ispiranje, osim što uklanja nečistoće koje nalazimo na prerađenoj riži, također uklanja loš škrob te čini rižu manje ljepljivom. Kod pripreme većine običnih obroka, možete dobiti dobre rezultate bez dodatnog namakanja riže u vodi. Ipak, ako koristite stariju rižu, pustite da se namače u vodi barem 30 minuta prije kuhanja.

Tako će njezina zrna biti manje lomljiva. Namakanje se tradicionalno koristi u pripremi basmati riže, jer pomaže duguljastim zrnima da postignu maksimalnu dužinu. Bilo kako bilo, svakako ocijedite svoju rižu prije kuhanja kako ne bi koristili više vode nego što ste namjeravali.

Korak 2. – kuhanje riže

Postoji mnogo različitih metoda za kuhanje riže, ali najjednostavnija je takozvana “apsorpcijska metoda”: riža se kuha u točno izmjerenoj količini vode tako da se za vrijeme kuhanja sva voda upije. Dok razina vode pada, para dovršava kuhanje.

Ključ ove metode je utvrditi ispravnu količinu vode i imati pravi lonac. Kao opće pravilo koristi se 1 1/2 do 1 3/4 šalice vode po šalici obične bijele riže dugog zrna. Možda ćete trebati malo eksperimentirati dok ne otkrijete koji vam omjer vode i riže najviše odgovara.

Za početak, pokušajte s ovim omjerima. Po čaši riže (195 grama) dodajte :

470 ml vode za bijelu rižu dugog zrna i smeđu integralnu rižu srednjeg zrna;

411 ml vode za smeđu integralnu rižu dugog zrna;

353 ml vode za basmati rižu;

294 ml vode za bijelu rižu kratkog zrna.

POPULARNO:  KARAMEL TORTA BEZ PEČENJA

Smeđa integralna riža načelno zahtijeva više vode nego bijela, a riža kratkog zrna manje od one dugog. Imajte na umu da veća količina vode daje mekšu, ljepljiviju rižu koja je izvrsna za pržena jela. Manja količina vode daje tvrđu rižu koja je najbolja za salate.

Drugi važan element kuhanja je lonac s debelim dnom, koje sprječava zagrijavanje na dnu, i uskim poklopcem koji zadržava paru. Ako poklopac ne pristaje loncu u potpunosti, stavite čistu kuhinjsku krpu između poklopca i lonca. Plamen na kojem kuhate rižu trebao bi biti nizak.

Korak 3. – nakon kuhanja

Nakon otprilike 15 minuta (30 za smeđu rižu) riža bi trebala biti al dente, idealne tvrdoće. Ako odmah poslužite rižu, vidjet ćete da je gornji sloj suši i prozračniji od donjeg koji može još uvijek biti vrlo vlažan. Budite strpljivi. Neka se riža slegne ispod poklopca. Od 5 do 30 minuta je dovoljno da se vlažnost ravnomjerno rasporedi po riži u loncu.

Riža kao prilog (recept)

Klasična dinstana riža

Dinstana ili pirjana riža jedan je od svima omiljenih načina pripreme riže kao priloga. Ona odlično paše uz različite vrste mesa i morskih plodova, neovisno o dodatnim umacima i načinu pripreme.

Osim toga, ovo je vjerojatno najjednostavniji način pripreme riže. Ovdje je također važan omjer riže i vode. Kad ga postignete, nije potrebno čak ni dodatno miješanje.

Sastojci:

velika šolja riže;

4 šolje vode;

1 manji nasjeckani luk;

ulje;

vegeta;

sol;

papar.

Na ulju kratko popržite luk i dodajte rižu. Promiješajte ih i pržite dok riža ne postane prozirna, odnosno upije slatkoću luka koja joj pomaže da kasnije ne bude ljepljiva. Nakon toga brzo ulijte 4 šolje vode.

Još jednom promiješajte, začinite i poklopljeno kuhajte na niskom plamenu oko 15 minuta. Kada je gotovo, promiješajte, dodajte malo vode ako je potrebno i ostavite da odstoji još 15 minuta prije posluživanja.

Kreni zdravo