Kako se pravilno jede bijeli luk kao lijek: Evo koliko bijelog luka treba da pojedemo dnevno…

Bijeli luk jedna je od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima. 

Bijeli luk redovan je gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit, potvrđuju i stručnjaci.

U bijelom luku nalazi se gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica. Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.

Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

  1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
  2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri glavice luka.
  3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
  4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
POPULARNO:  IZNENADITE SVOJU KOŽU OVOM MASKOM OD ANANASA! OVA ŽENA JE POSTIGLA NEVJEROVATAN REZULTAT!

Mnogi izbjegavaju jesti luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje luku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije luka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača, prenosi “Aura“.