Kamilica – najbolji način za smirivanje vašeg organizma

Kamilica ili titrica (matricaria chamomilla) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice astereaceae.

 

Kamilica u našim krajevima je široko rasprostranjena biljka, a njen čaj je svakako jedan od omiljenijih napitaka.

Kamilica je zbog svoje ljekovitosti mnogo korištena  u drevnom  Egiptu iznad svih ostalih biljaka. Egipatske plemkinje su njene latice koristile u različitim preparatima za ljepotu.

Uzgaja se zbog ljekovitih svojstava i kao takvu lahko je možemo pronaći u prirodi.

Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje. Zato nemojte čupati kamilicu u svom vrtu, nego je radije posadite.

Za ljekovita svojstva koristi se glavica u sušenom stanju. Berba se vrši u više navrata. Bere se kad je cvijet potpuno razvijen. Pored toga što je možemo naći u prirodi kao samoniklu biljku možemo je i uzgajati.

Obično se sadi u proljeće i u jesen, mada je jesenja sadnja bolja i produktivnija.

Kamilica djeluje smirujuće na organizam. Koristi se protiv grčeva u stomaku. Djeluje protiv bolova, upala, nesanice, nervoze, slabe probave i kožnih bolesti.

Čaj od kamilice

Priprema se tako što se dvije kafene kašičice osušenih cvjetova preliju šoljom vrele (ne ključale) vode. Ostaviti da odstoji pet minuta, a zatim procjediti. Pijte do tri šolje dnevno ili jednu šolju pred spavanje za opuštanje i miran san.

POPULARNO:  OVAKO SE NANOSI PUDER ZIMI!

Čaj se može koristiti i za ispiranje usne duplje i ždrijela u slučaju upale. U liječenju kožnih oboljenja pospješuje zarastanje rana, umiruje upalu i iritaciju. Često se primjenjuje za ginekološka ispiranja. Koristan je za inhalaciju disajnih organa, te protiv prehlade.

Cvat, branje, sušenje

Kamilica cvate od juna do augusta. Karakteristični cvjetovi sastoje se od reda bijelih latica i žutog središnjeg dijela tzv. lažnog tučka. Otvorene cvjetne glavice beremo samo po lijepom, sunčanom vremenu, jedan po jedan trgamo rukom. Kad smo obrali grm, pokosimo ga – potaknut ćemo rast i dobiti još jednu berbu krajem augusta, ili čak u septembru.

Obrane cvjetove rasprostremo u tankom sloju po površini za sušenje, ako je moguće što raširanije, odmaknute jedan od drugoga. Sušimo na suhom, sjenovitom i prozračnom mjestu. Najbolje je brati na samom početku cvatnje, kada sadrži najviše ljekovitih tvari. Čuva se u dobro zatvorenim posudama, na hladnom i tamnom mjestu, do godinu dana.

Za Akos.ba pripremio: Alen Subašić