Kantarion – najčešće korišten prirodni antidepresiv

Kantarion se pokazao kao izuzetno uspješan antidepresiv i sredstvo za liječenje mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume, a ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva. U Njemačkoj je kao lijek čak i zvanično odobren kod blagih i umjerenih depresija, a njegovu ljekovitost priznala je i Svetska zdravstvena organizacija

Kantarion ili gospina trava (Hypericum perforatum) je veoma cijenjena biljka zbog ljekovitosti po kojoj je poznata duže od dva milenija. Uzima se u obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, a u novije vrijeme može da se nađe i u obliku kapsula, koje utiču na raspoloženje i poboljšavaju emocionalnu ravnotežu.

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do metar i cvjeta od maja do septembra. Raste po suhim brežuljcima, na osunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, krčevinama i rubovima šuma.

Ljekoviti dio biljke je cvijet i listovi koji se koriste za liječenje grčeva u trbuhu i želucu, bolesti pluća, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezene i mokraćne bešike. Posebno se preporučuje za liječenje nekontrolisanog mokrenja.

POPULARNO:  HELJDOM PROTIV DIJABETESA

U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrijednost u liječenju posjekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana. Kožne promjene se liječe tako što se po njima maže ulje kantariona, ili se ozlijeđeno mjesto oblaže čistom gazom ili čistim platnom natopljenim kantarionom. Izuzetno je djelotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećene farbanjem.

Ljekovitost kantarionu daje specifičan sastav različitih komponenata, jer on sadrži mješoviti tanin, etarska ulja, smole, antocijan, crvenu boju hipericin, karoten i flavonoidni heterozid koji mu daje karakterističnu žutu boju. Ima i holina, vitamina C i tragove alkaloida. Za etarsko ulje kantariona je karakteristično da djeluje protiv crijevnih parazita, dok fenolska jedinjenja iz kantariona imaju antibakterijsku moć.

Značajno je napomenuti da je kantarion najčešće upotrebljavan prirodni antidepresiv. U Njemačkoj se izdaje isključivo na ljekarski recept, a razlog je što upotreba kantariona smanjuje dejstvo nekih lijekova. Ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.

novovrijeme.ba