KANTARIONOVO ULJE: ČUVENI NARODNI LIJEK

Ulje kantarion  trave odlično je za sprečavanje rana kod bolesnika koji stalno leže (dekubitus), ali i za prematanje rana koje teško zacjeljuju te lakših opeklina.

 

Koristi se za masažu zbog poticanja cirkulacije, a s obzirom na njegovo ljekovito djelovanje na kožu, mogu ga koristiti i trudnice kako bi spriječile ili ublažile pojavu strija, no one bi se trebale suzdržati od ispijanja čaja od ove trave.

Ovim uljem možete ublažiti i bolne grčeve beba tako da im trbuščić masirate s malo ulja.

Ulje kantarion  trave tj. kantarionovo ulje  koristi se za liječenje grčeva za vrijeme menstruacije, ublažavanje bolova u mišićima, ali i tretiranje opeklina izazvanim prekomjernim izlaganjem sunčevim zrakama.

Umiruje nadraženu kožu, vraća joj hidratizaciju i potiče obnavljanje stanica. Najdjelotvornije je ako se istovremeno uljem masiraju bolna mjesta i ispija čaj.

Kantarion, biljka je žutih zvjezdastih cvjetova i predstavlja pravi narodni lijek koji ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protugljivično) djelovanje. Kako cvate od 5. do 9. mjeseca, ljeto je pravo vrijeme da iskoristite darove prirode za svoje zdravlje!

Kako sami možete napraviti kantarion ulje ?

POPULARNO:  STOP ARTEROSKLEROZI I KRVNIM UGRUŠCIMA: Uz pomoć ovih savjeta iz prirode sačuvajte krvne žile

Litru hladno prešanog ulja (maslinovog ili uljane repice) ulijte u prozirnu staklenu bocu i dodajte sto grama svježih cvjetova kantarion trave.

Bocu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Ostavite na osunčanom mjestu 40 dana kako bi cvjetovi otpustili ulje.

Tamnocrvenu tekućinu zatim dobro procijedite kroz gazu i dodatno pritisnite cvjetove.

Ovako dobiveno ulje  prelijte u tamnu bocu i čuvajte na sobnoj temperaturi.

Pomaže kod opeklina izazvanih sunčanjem, upale mišića i živaca, ožiljaka, strija i akni, proširenih vena i hemeroida, čireva, reume, gihta, kolika…

Izvor: zdravoiukusno