KERAMIČKE “EKO” TAVICE OPASNIJE OD TEFLONSKIH

Jeste li pročitavši o štetnosti teflona, odlučili izbaciti iz kuhinje teflonsko posuđe?

Jeste li u potrazi za novim, zdravijim i bezopasnijim posuđem?

Jesu li vam možda zapele za oko one lijepe bijele tave i lonci s “revolucionarnim” keramičkim premazom?

Iako na njima piše da su “green”, “eco” i “healthy”, ove tavice su možda opasnije od teflona.

Zašto teflonsko posuđe ne bi trebalo biti u vašoj kuhinji


Ako još niste pročitali o štetnom djelovanju teflona, ukratko  ćemo navesti razloge zbog kojih biste ga trebali izbjegavati:

Suprotno od onoga što kažu reklamne poruke, teflon ne podnosi temperature na kojima se priprema hrana.
 

Kod zagrijavanja teflonske tave na temperaturi 240-350°C dolazi do raspada teflona i ispuštanja otrovnih para.
 

Pri ovim temperaturama oslobađaju se velike količine fluorirane kiseline, tetrafluoretilena i heksafluorpropena te sitnih nanočestica teflona.
 

Kod još većih temperatura (koje možete postići, ostavivši praznu tavicu na vatri samo 3 minute), ispuštaju se još štetniji otrovi perfluorizobuten i karbonilfluorid.
 

Tetrafluoretilen, perfluoroktanska kiselina i perfluorizobuten su kancerogene tvari i deset puta su toksičnije od konvencionalnoga bojnog otrova fosgena i monofluoroctene kiseline koje mogu uzrokovati smrt i u niskim koncentracijama.
 

Teflon je proizvod polimerne industrije koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata upotrebljavan u procesu proizvodnje nuklearne bombe.
 

PFC spojevi koji sadrže teflon su otrovni i biološki nerazgradivi pa se s vremenom nakupljaju u okolišu.
 

PFC narušava hormonsku ravnotežu u organizmu, može uzrokovati mnoge vrste karcinoma, oštećuje imunosustav i sprečava normalni razvoj fetusa.

Pametan je izbor izbaciti teflonsko posuđe iz kuhinje.  Ali čime ga zamijeniti? Koje je posuđe zdravo, a koje nije? A čime tek zamijeniti tavu za palačinke?!!

Danas u supermarketima možemo vidjeti bijele i šarene tave te setove posuđa s keramičkim neprijanjajućim slojem. Izgledaju vrlo privlačno i čine se kao zdrava alternativa teflonskom posuđu.

Na žalost, iako na njima piše da su ekološki prihvatljive i zdrave, ovo je daleko od istine.

Zašto su tave s keramičkim premazom loša zamjena za teflon


Tave sa keramičkim neprijanjajućim premazom su se pojavile nedavno na tržištu.

Njihova je izrada moguća zahvaljujući napretku tehnologije.

Radi se o “revolucionarnom” premazu koji se sastoji od nanočestica keramike koje se lijepe na tavu uz pomoć posebnog ljepila

POPULARNO:  PLAČ OSLOBAĐA, A SVAĐA UBIJA

Prvo što zabrinjava je upotreba lijepila.

Pitali smo proizvođače kako se ovo ljepilo ponaša pri visokim temperaturama i ogrebotinama te koje količine toga ljepila se ispuštaju u hranu. Odgovor nismo dobili.

Ali ono što uistinu zabrinjava je upotreba nanočestica.

Problem je u tome što je nanotehnologija sasvim nova grana znanosti. Nanoproizvodi su se počeli prodavati bez provedenih dodatnih istraživanja i nadzora.

Naime, nije u potpunosti jasno kako nanočestice djeluju na naše zdravlje i okoliš.

Počeli smo koristiti perilice rublja, antibakterijske čarape te kozmetiku s nanosrebrom.

Nakon toga smo shvatili da  nanočestice srebra ulaze u okoliš i mijenjaju prirodni balans mikroorganizama u prirodi. Upravo stoga mnogi proizvodi s nanosrebrom užurbano se povlače s tržišta.
 

Proizvođači nanokeramičkih tava bi trebali odgovoriti na sljedeća pitanja: Koliko nanočestica se ispušta u zrak? Koliko ih hranom unesemo u organizam? Kako se oni ponašaju u našem organizmu?

Na žalost, odgovor na ovo pitanje nećete uskoro dobiti jer tehnologija za mjerenje ispuštenih nanočestica još ne postoji!

Rezultati istraživanja o djelovanju nanočestica na ljudski organizam i okoliš zabrinjavaju. Otkriveno je da se nanočestice ponašaju na vrlo agresivan način.

Nanočestice brzo ulaze u naš organizam. Malene su i pokretljive te ih zbog toga naš imunitet ne prepoznaje.

čestice veličine 70 nanometara pohranjuju se duboko u našim plućima,

čestice veličine 50 nanometara bez problema ulaze u naše stanice,

čestice veličine 30 nanometara prelaze krvno-moždanu barijeru i ulaze u mozak

Zvuči li Vam ovo bezopasno?

Zdrava alternativa teflonu i nanokeramičkim tavama


Pitanje ostaje: čime zamijeniti teflonsko posuđe?

Posuđe od nehrđajućeg čelika, kvalitetno emajlirano posuđe, stakleno, glineno i keramičko posuđe (ne nano!) odlično i zdravo su posuđe za pripremanje hrane.

Što se tiče pečenja palačinki i drugih ljepljivih namirnica, najbolje su rezultate pokazale tave od lijevanog željeza (gusa) koje ravnomjerno raspoređuju toplinu i omogućuju pripremu hrane bez lijepljenja.

Ove tave se nešto duže zagrijavaju i relativno su teške, ali zato se vrlo lagano peru i zdrave su.

Naša preporuka su tave od lijevanog željeza s emajliranom glazurom od Le Crueseta koje su pokazale odličan rezultat kod pečenja.

Ovo posuđe ima dugačku tradiciju i mnogi profesionalni kuhari ga zasluženo smatraju najboljim, najzdravijim i najpouzdanijim posuđem.http://alternativa-za-vas.com