Ključna pitanja: Da li ćemo se svi razboljeti i kada će omikron biti kao grip

Jedan od najpoznatijih američkih imunologa Entoni Fauči rekao je kako ćemo se svi zaraziti omikronom, a Svjetska zdravstvena organitacija saopštila kako će se u slijedeća dva mjeseca ovim sojem zaraziti polovina Evropljana. Međutim, drugi zdravstveni stručnjaci nisu u potpunosti saglasni sa ovom tvrdnjom.

„U prvoj nedelji 2022. godine Evropa je zabiljeležila više od sedam miliona slučajeva“, rekao je evropski direktor SZO Hans Kluge.

I Entoni Fauči, Bajdenov savetnik za pandemiju, smatra da su prognoze zabrinjavajuće. On je rekao da će se, zbog visokog stepena prenosivosti, sa omikronom susresti svi.

“Vakcinisani će verovatno biti zaraženi, uključujući i one koji su primili i buster dozu, ali neće završiti u bolnici i neće umrijeti”, rekao je Fauči i najavio da je pred nama prelazni period po pitanju pandemije.

Hoćemo li se svi razboljeti?

Međutim, drugi stručnjaci nisu saglasni sa ovim tvrdnjama.

“Međutim, čak i u najstrašnijim pandemijama, nikada se nije desilo da čitava populacija bude zahvaćena u roku od nekoliko mjeseci. Moguće je da će koronavirus vremenom postati endemski kao virusi sa kojima živimo, poput gripa i prehlade. Ali to ne mora da se desi sada, može da se dogoditi za pet ili sedam godina”, rekao je epidemilog Paolo Bonani, prenosi El Mundo.

I imunologinja Antonela Viola misli da se nećemo svi razboljeti, iako ćemo tokom godina svi doći u kontakt sa virusom.

Kakva je korist od nošenja maske?

Kako kaže virolog i medicinski direktor Instituta Galeči u Milanu Fabriko Pregliasko, iako ćemo svi, kad-tad, doći u dodir sa virusom, treba da nastavimo da se pridržavamo svih epidemioloških mera.

“S obzirom na visoku prenosivost omikrona, maska pomaže da se izbjegne zaraza svih nas u isto vrijeme. Društvo mora da funkcioniše, ne možemo sebi da priuštimo da ostanemo bez ljekara i medicinskih sestara u bolnicama, prodavaca u radnjama ili vozača autobusa”, upozorava Pregliasko.

POPULARNO:  Proizvodnja paprike u plasteniku: Od rasada do gotovog proizvoda

Može li omikron da se liječi kao grip?

Predsjednik španske vlade Pedro Sančez predložio je da se koronavirus tretira kao normalan grip jer porast slučajeva ne prati porast broja umrlih. Sančez tvrdi da više nije potrebno zatvaranje svih koji su pozitivni i da je vrijeme da se pandemija pretvori u endemsku bolest, kao što je sezonski grip.

Međutim, SZO je upozorila da se najnoviji talas ne treba da se tretira kao sezonski grip, jer je veliki dio nove varijante još uvijek nepoznat, posebno u pogledu težine bolesti.

“Još uvijek ne možemo da ga smatramo gripom. Mogli bismo to da uradimo, ako bi čitava planeta bila vakcinisana, ali čak i u ovom slučaju uvijek bi postojao rizik od mutacija koje narušavaju zaštitu i opterećuju zdravstveni sistem”, kaže Viola.

Kada će epidemijska kriva početi da pada?

“Nezamislivo je da ovi brojevi i dalje budu tako visoki, prema našim podacima, najkasnije krajem januara, kriva zaraze će početi da opada”, predviđa epidemilog Paolo Bonani.

Viola kaže da bi to moglo da znači da smo svi postali imuni, ali da bi takvo stanje bilo privremeno.

„Već smo videli da su reinfekcije moguće ako se virus promeni, kao što se desilo sa omikronom“, rekla je Viola.

Šta će se dešavati narednih godina?

Bonami kaže da ćemo se sa koronavirusom susretati svake zime.

„Imaćemo zimske epidemije korone, kao što imamo sezonu gripa i respiratornog sincicijalnog virusa“, kaže Bonani i dodaje da vakcinama možemo drastično da smanjimo štetu koju izaziva koronavirus, čak i ako ga se ne riješimo u potpunosti.

https://ba.n1info.com/