KO BI REKAO: Ako želite da smršate ne jedite ovo voće

Voće je najbolja zdrava užina koja postoji i bogato je vitaminima.

Ono što ga čini odličnim je to što se lako prenosi, bogato je vlaknima i hranljivim materijama i daje nam širok spektar izbora jer nam je danas dostupno mnogo različitih vrsta voća.

 

Koliko god da je zdravo, voće je veoma bogato šećerom, a iako je riječ o prirodnom šećeru, ono može da osujeti vaše planove da smršate. Ne savjetujemo vam da izbacite voće u potpunosti iz ishrane, već da ograničite porcije koje jedete.

 

– Preporučujem svima koji žele da smršaju da uvijek imaju na umu veličinu porcija koje konzumiraju. Prava količina ili veličina porcije jeste jedna šaka voća, ili jedna jabuka, jedna breskva, jedna šolja voća ako je u pitanju lubenica ili ananas i 15 do 17 komada ako je u pitanju grožđe ili trešnje. Što se tiče banane, preporučuje se pola veće banane u porciji, savetuje Eliza Savaž regostrovani dijetetičar.

Ukoliko želite da smanjite unos šećera kako biste brže i efikasnije smršali, onda se držite podalje od sljedećih vrsta voća i poslušajte savete nutricionista koji predlažu da ovo voće zamijenite malinama, borovnicama ili jabukama koje su bogate vlaknima.

Konzervirano voće sa dodatim šećerom

Ovo voće može da bude idealno za vašu dijetu i zdravu ishranu, ali samo ako nije pakovano u sirupu koji sadrži dodatni šećer. Birajte ono koje je konzervirano u vodi ili sopstvenom soku.

Suho voće

Male količine suhog voća mogu da budu odlična užina bogata vlaknima i proteinima, ali jedenje mnogo sjemenski pogotovo oraha može da vas ugoji. Suho voće je kaloričnije od svežeg jer sadrži mnogo više šećera u porciji. Svježe voće sadrži više vode koja nas drži sitima i uvijek je bolje odlučiti se za svježe voće nego za sušeno.

POPULARNO:  IMATE PROBLEMA S PRETJERANIM ZNOJENJEM? STANITE IM NA KRAJ

Smutiji od voća

Moguće je da pijete smutije i mršavite, ali morate da pazite na vrstu smutija koji spremate. Smutiji koji se kupuju u prodavnicama su obično puni šećera, pa se prije odlučite da sami napravite smuti kod kuće. Uzmite jednu šolju voća, dodajte malo zeleniša i protein u prahu i dodajte nezaslađeno bademovo mlijeko kako biste dobili savršeni smuti.

Banane

Banane su bogate vlaknima, vitaminima i hranljivim sastojcima, ali imaju i dosta šećera.
Iako je veoma zdravo, za mršavljenje je ovo voće veoma loše i nikako nije dobar izbor ako ste na dijeti. Veća banana ima 17 grama šećera u sebi i čak 120 kalorija.

Ananas

Obavezno obratite pažnju kada je u pitanju ananas jer ima 17 grama šećera po jednoj porciji zbog čega može da vam oteža put do idealne linije.

Mango

Odličnog je ukusa, ali sadrži oko 22 grama šećera u jednoj porciji. Nije dobar izbor ako želite da smršate.

Grožđe

Dozvoljeno je 12 do 17 zrna grožđa.
Ukoliko ste na dijeti ograničite veličinu porcije grožđa koju jedete jer grožđe sadrži čak 16 grama šećera u jednoj porciji.

Lubenica

Ovo voće je veoma bogato vodom, ali pored toga u jednoj kriški lubenice krije se i do 17 grama šećera.

 

http://www.slobodna-bosna.ba