Koliko je zaista zdrava ljuta papričica?

Mnogi ljudi uživaju u ljutom okusu malenih papričica, što je dobro jer ova biljka ima zaista dobro djelovanje na naše zdravlje.

 

 

Nekima ipak ljuti okus plodova ne odgovara, ali bi se trebali priviknuti baš iz razloga što je ljuta paprika jako zdrava. Plodovi ove biljke svoje ljekovito djelovanje dobivaju baš iz ljutog okusa, odnosno spoja kapsaicin koji paprici daje ljutinu.

Ljuta paprika, Capsicum fructescens Solanaceae, dolazi iz tropske Amerike, ali se danas uzgaja svuda po umjerenom klimatskom pojasu. Riječ je o grmu koji naraste do visine od 70 centimetara. Maleni grm krije dugačke tanke plodove koji se nazivaju feferoni. Plodovi ljute paprike su na početku zelene boje, ali kako sazrijevaju poprimaju jarkocrvenu boju.

Ljuta papričica sastavni je dio srednjoameričke kuhinje, ali i drugih gastronomskih kultura. I kod nas mnogi uživaju u pikantnom okusu koji se postiže dodavanjem manjih ili većih količina ljute paprike.

Osim što se često koristi u kuhinji, ljuta paprika se pokazala i kao dobar prirodni lijek. U nastavku teksta ćemo se dotaknuti obadviju tema u vezi ljute papričice.

Ljuti plodovi ljute paprike beru se i sakupljaju od lipnja do rujna. Nakon toga se suše i koriste za pripremu tinktura, prašaka, kapsula, melema i masti. U slučaju da se koristi u kuhinji, od sušenih feferona se može napraviti prah koji se dodaje kao začin. Najčešće se ljuta paprika jede ukiseljena u staklenkama, kao prilog nekim drugim jelima.

Ljuti okus po kojem je biljka prepoznatljiva dolazi iz kapsaicina. To su spojevi bogati vitaminom C, a sadržavaju i saponine. Kada se koristi kao lijek, najčešće nam pomaže u liječenju probavnih smetnji, kolika ili zatvora. Ljutu papriku često koristimo i kod bolova i raznih upala, kod lumbaga, artritisa i bolova u mišićima.

POPULARNO:  ORIGINALNA PRIZEMNA KUĆA ZA VELIKU PORODICU (DETALJAN PLAN) <3

Kapsaicin je prirodni spoj koji jako dobro djeluje na cirkulaciju.

Kako se ljuta paprika koristi u liječenju?

Ljuta paprika se može koristiti na razne načine, u obliku raznih prirodnih ljekovitih preparata.

Ako imate problema sa probavom najbolje je koristiti tinkturu. Za vanjsku upotrebu najčešće se koriste kreme ili melemi od ljute paprike.

Ako imate kroničnu upalu grla, vodica za ispiranje, od ljute paprike vam može pomoći.

Važno je znati da se ljuta paprika ne smije uzimati ako pijete lijekove za snižavanje krvnog tlaka.

Osim spomenutih primjena, ljuta paprika se pokazala kao najbolje prirodno sredstvo za dobru cirkulaciju, ali zanimljivo, i za zaustavljanje krvarenja iz otvorenih rana. Odlična je za suzbijanje bolova, i za liječenje problema sa sinusima.

Ako imate problema sa sinusima uradite sljedeće

Naučite se inhalirati ljutom paprikom. Skuhajte vodu i dodajte 1 žličicu istucane ljute paprike. Nakon toga se nagnite nad posudu i pokrijte glavu ručnikom. Inhalirajte se par minuta, da paprika počne djelovati. Ako vas uhvati nagon za kihanje ne brinite, to znači da paprika već djeluje.

Ako vam ne treba paprika kao lijek, svakako se naučite kako da je koristite u kuhinji

Vrlo jednostavan način da dodate ljuti okus vašim jelima je da koristite ljutu papriku. Bez obzira dali iskoristili svježu, ili ukiseljenu ljutu papriku, ili pak gotove čili umake, osim na okusu vaša jela će dobiti i na ljekovitosti.

Iako je jako zdrava, ne pretjerujte sa ljutom paprikom

Iako je ljuta paprika jako zdrava namirnica, nemojte pretjerivati. Baš kao i u svemu drugom, i ovdje treba biti umjeren. Neka vaš dnevni unos ljute paprike bude od 1 do dvije žličice, a ukoliko jedete feferone, potrudite se umjereno uživati u ljutim zalogajima.

 

http://www.kakolijeciti.com/