KORAK PO KORAK – KAKO DA NAPRAVITE LEPINJE KOJE SVIMA USPEVAJU

Domaće je uvek bolje i ukusnije nego kupovno. Kada želite dobar doručak ili večeru preporučujemo da napravite mekane lepinje koje  servirajte vruće sa kajmakom i paradajzom.

Za testo vam treba 7 sastojaka, koje promešate špatulom. Jeste da treba par puta da stoje po sat vremena, ali trud se isplati. Možda vam deluje komplikovano priprema, ali uspećete da napravite i ako ste neiskusna domaćica. 

Samo je bitno da ispratite sve korake. Ukućani će biti oduševljeni toliko da će se odmah razgrabiti. 

SASTOJCI:

230 ml mlakog mleka

1 kašičica suvog kvasca

3 kašike šećera

1 jaje

1 kašika ulja

350 g brašna

1 kašičica soli

PRIPREMA:

Mleko, kvasac, šećer, ulje i jaja pomešajte. Sjedinite, pa dodajte brašno i so. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine, trebaće vam nekih 2 minuta.

Zatim pokrijte providnom folijom i ostavite  sat vremena. Izvadite testo na pobrašnjenu površinu i malo premesite čisto da ne bude lepljivo, pa podelite na 9 delova.

POPULARNO:  Puslice

Svaki deo pospite sa malo brašna i oblikujte lopticu. Pokrijte ih providnom folijom i ostavite još 15 minuta. Sada malo spljoštite rukama, pa onda opet oblikujte loptice.

Ređajte u pleh obložen pek papirom. Pokrijte providnom folijom i ostavite još sat vremena. Pospite sa malo brašna.

Pecite u zagrejanoj rerni na 175°C nekih 22 minuta, a poslednjih 8 minuta pečenja lepinje prekrijte aluminijumskom folijom. 

Izvor: Stvarukusa