KORIJEN CIKORIJE

Zbog rastvorljivih vlakana, vitamina i hranljivih materija koje sadrži, u stanju je da spreči čak i rak debelog crijeva i želuca

Mnogo je neverovatnih ljekovitih koristi i provjerenih pozitivnih efekata koje ima korijen cikorije na tretiranje brojnih tegoba i bolesti, a to sve zahvaljujući prirodnim supstancama koje se nalaze samo u ovoj biljci.

Iako je korovska biljka, cikorija ili vodopija zauzima posebno mjesto u narodnoj medicini. Poznata po izuzetnoj plavoj boji cvjetova, cikorija oduvijek ukrašava livade ovog dijela svijeta. Svaki njen dio je ljekovit, a najviše korijen.

Samljeveni korijen cikorije može da se upotrebi i kao adekvatna zamjena za kafu, što je njena i najpoznatija primjena upamćena od davnina, ali postoji i mnogo drugih korisnih upotreba ove biljke.

Narodna medicina je smatra univerzalnim lijekom. Ovo su zdravstvene prednosti cikorije i njenog korijena:

Podstiče sistem za varenje

Najpoznatija zdravstvena korist cikorije je njen pozitivan efekat na varenje. Ona je bogata inulinom, vlaknom koje njeguje crijevnu floru i pomaže u razgradnji masti i redovnom pražnjenju crijeva.

Takođe, cikorija omogućava da se hrana što bolje apsorbuje u organizmu, pa na taj način redukuje šanse za pojavu uznemirenog želuca, oksidacije i druge nelagodnosti želuca koje su izazvane probavnim problemima.

Antioksidativna svojstva

Korijen cikorije bogat je polifenolima, koji su snažni antioksidanti, i njegova potrošnja u stanju je da poveća ove elemente u krvotoku.

Ovo obezbjeđuje zaštitu mnogih tjelesnih funkcija, kao što su srčani sistem i imunitet, usput izbacujući toksine i druge štetne elemente iz organizma.

Cikorija ima antigljivična i antimikrobna svojstva, koja pomažu u borbi protiv štetnih bakterija.

Detoksikuje jetru i bubrege

Naučna istraživanja su pronašla dokaze da je korijen cikorije koristan za jetru i bubrege zbog svojih sposobnosti oslobađanja od otrova. On podstiče ove vitalne organe da luče žuč i proizvode urin.

Studije su sprovedene da bi se utvrdilo da li je korijen održiv u izuzetnim slučajevima kod oksidativnog stresa i prevenciji povreda jetre. Poznato je da se cikorija uspješno bori u liječenju žutice.

Zbog svih ovih osobina, cikorija je korisna i u liječenju kamenja u žučnoj kesi.

Bori se protiv bolesti srca

Inulin koji se nalazi u korijenu cikorije, osim što podstiče dobro digestivno zdravlje, pomaže i u borbi protiv srčanih bolesti.

Rastvorljiva vlakna koja se u njemu nalaze mogu da snize krvni pritisak ako je prouzrokovan visokim LDL holesterolom.

Smanjuje upalu i bol kod artritisa

Jedna od glavnih zdravstvenih koristi cikorije su njena protivupalna svojstva. Utvrđena je njena efikasnost u smanjenju bola, čineći je djelotvornom kod artritisa, osteoartritisa i reume.

Cikorija može da otpusti bolove u mišićima i zglobovima. Sadržaj polifenola u ovoj biljci čini da se dobro bore protiv upale zbog svoje sposobnosti da povrate ravnotežu krvnih ćelija. Cikorija sadrži snažne protivupalne supstance, a mnogi zdravstveni problemi uzrokovani su baš upalom.

Podstiče mršavljenje

Pored inulina, korijen cikorije sadrži i oligofruktozu. Oba ova elementa podstiču gubitak težine kroz suzbijanje apetita. Inulin stvara osjećaj sitosti, tako što unos kalorija drži na odgovarajućim nivoima.

On ne podiže nivo šećera u krvi tako da ne povećava šanse za dijabetes. Oligofruktoza podstiče ravnotežu mikroorganizama u crevima koja pomaže pravilno varenje.

Utvrđeno je da koren cikorije može biti i adekvatna zamjena za šećer, jer je slatkog ukusa i bez rizika za podizanje nivoa glukoze u krvi.

Ublažava opstipaciju(zatvor)

Kada je digestivni sistem u dobrom stanju, smanjene su šanse za opstipaciju. Zbog rastvorljivih vlakana, vitamina i hranljivih materija koje sadrži cikorija, ona pomaže funkciji debelog crijeva, održanju peristaltike i produkciji želudačnih sokova. Smanjenje problema sa zatvorom ujedno smanjuje i rizik od gastrointestinalnih poremećaja i bolesti, koje uključuju i karcinome debelog crijeva i želuca.

Jača imunitet

Jedna od zdravstvenih beneficija cikorije je i njeno višestruko pozitivno dejstvo koje ima na imunitet i njegovo jačanje. Ona ima antibakterijsko, antigljivično, antioksidativno i probiotičko svojstvo koje pomaže u oslobađanju štetnih nusproizvoda.

Korijen cikorije jača imunitet i na taj način sposoban je da odagna bolesti opasne po život Studije supokazale da ova biljka ima i antitumorska svojstva koja mogu da uspore rast nekih vrsta kancera.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Cikorija sadrži protein adiponektin koji je koristan u prevenciji šećerne bolesti tako što reguliše nivo glukoze u krvi. Ona potpomaže razgradnju masnih kiselina dovodeći to redovnog pražnjenja crijeva. Korijen cikorije se smatra prirodnim metodom za regulaciju i često se uvodi kao potencijalni tretman uz standardnu terapiju.

Izvor: zanimljivosti365