Kupine spadaju u top deset najzdravijih namirnica

Ovo crno bobičasto uveliko pomaže u očuvanju našeg zdravlja. Bogato je vitaminima C, E, folnom kiselinom te mineralima kalija, mangana i magnezija. Kupine posebno povoljno utječu na zdravlje srca, kože i očiju.

 

Odlična je u borbi protiv nametnika u crijevima, glista, trakavice i ameba, kada se uzimaju svježi plodovi kupina u većoj količini, kao i njen sok. Jača krv i cijeli organizam, umiruje živce te pomaže kod nesanice. Korijen kupine u čajnim mješavinama pojačava diuretično djelovanje i pomaže u zaustavljanju krvarenja u menopauzi. Veoma su dobre za probavu jer samo jedna šolja kupine dnevno sadrži 30 posto preporučene dnevne doze vlakana, zbog čega se preporučuje i dijabetičarima.

Kupine su veoma bogate vitaminom K koji pomaže apsorpciju kalcijuma u krvi, što nam jača kosti. Specifičan antioksidans kojeg sadrže – elagitanin, pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka. Ove ukusne bobice pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti jer sadrže antioksidante u kojima se nalaze antocijani koji usporavaju rast kancerogenih stanica. Sadrže i spoj C3G koji pomaže u borbi protiv raka kože i jednjaka.
Obiluju polifenolima koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima, te sprječavaju bolesti srca i krvnih žila. Značajno pridonose smanjenju rizika od dijabetesa, bolestima probavnog sistema poput divertikuloze, a vrijedan su saveznik pri mršavljenju. Sjemenke kupina, osim vlakana sadrže i visoke razine elegične kiseline koja je važna u borbi protiv hroničnih bolesti.

POPULARNO:  OVO SU KRILI OD NAS: Đumbir ne smijete uzimati ako IMATE JEDNO OD OVA 4 STANJA!

Istraživanja su pokazala kako kuhanje ne uništava elegičnu kiselinu pa stoga džemovi, kompoti dijele ovo blagotvorno svojstvo sa cijelim plodom kupine. U kupinama se nalazi lutein, izuzetno važna prirodna supstanca za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprječava razvoj očne mrene.

 

preporod.com