LEKOVITA SVOJSTVA HELJDINOG BRAŠNA

Heljda tako može da pomogne u smanjivanju nivoa šećera u krvi, spuštanju visokog pritiska i holesterola. Osim toga će održavati zdravlje krvnih sudova i čitavog kardiovaskularnog sistema te smanjivati rizik od nastanka raka

Heljda potiče iz Azije, a na našem području se koristi kao žitarica iako to nije.

Potrošnja ove biljke već je stvarno raznolika i to u mnogim zemljama. Botanički pripada u kategoriju zeljastog povrća dok se u nekim kulturama svrstava među voćke. Zbog svoje hranjivosti, u kulinarstvu se smatra žitaricom. Radi se o semenkama veličine onih od pšenice, ali malo zanimljivije trouglaste forme. Najčešće se koristi kao zamena za pirinač ili se od nje prave kaše. Heljdino brašno može biti tamnije i svetlije boje i ne sadrži gluten.

Lekovitost heljdinog brašna

Brašno od heljde odlično je za vaše zdravlje jer je bogato ugljenim hidratima, a osim toga ne podiže nivo glukoze u krvi. Iz tog razloga je pogodna za korišćenje kod osoba koje imaju problema sa probavom, ali i kod osoba koje pate od šećernih bolesti. S obzirom na to da ne sadrži ni gluten, može da se koristi i kod osoba koje pate od celijakije.

Heljda je hrana bogata vlaknima. Osim toga u sebi sadrži:

osam esencijalnih aminokiselina

flavonoide, najviše rutina

minerale – fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan

vitamine

proteine – u 100 grama heljde nalazi se oko 11,7 grama proteina

ugljeno hidrate – u 100 grama heljde nalazi se oko 70,7 grama ugljenih hidrata

mali broj kalorija – na 100 grama nalazi se sam 351 kalorija

Heljda tako može da pomogne u smanjivanju nivoa šećera u krvi, spuštanju visokog pritiska i holesterola. Osim toga će održavati zdravlje krvnih sudova i čitavog kardiovaskularnog sistema te smanjivati rizik od nastanka raka. Proizvodi s heljdinim brašnom pomoći će u jačanju koncentracije i pamćenje. Osim što čisti krv, pomaže i u probavi u smislu čišćenja creva i normalizovanja metabolizma.

 

POPULARNO:  SAZNAJTE KAKO DA ŠAL NOSITE U 25 RAZLIČITIH STILOVA I IZGLEDATE SENZACIONALNO
foto: Shutterstock

Kako jesti heljdino brašno

Heljdino brašno je odlično za korišćenje uz obično brašno koje možda sada koristite. Ako ga dodajete za pravljenje testa za palačinke ili hleb i peciva, osetićete kako testo ima nežniju strukturu i ukus maslaca. Uz to će biti i nutritivno kvalitetniji.

Ako želite da pravite palačinke od heljdinog brašna, ovo su vam potrebni sastojci:

100 grama heljdinog brašna

100 grama pirinčanog brašna

25 grama šećera

pola kašičice sode bikarbone

pola kašičice soli

25 grama maslaca

350 ml mleka ili vode (najbolje je pola – pola)

Pripremaju se tako da u jednoj posudi pomešate suve sastojke, a u drugoj mleko i maslac. Nakon toga pomešajte sve zajedno i ostavite da stoji 30-ak minuta. Ukoliko vam je testo previše gusto možete dodati još mleka. Gustina treba da bude kao i kod običnih palačinki. A peku se isto kao i obične palačinke.

Heljdino brašno za normaliziranje probave

U nekim slučajevima se heljdino brašno može koristiti za poboljšanje čitavog metabolizma, posebno ako se uzima u kombinaciji s kefirom. Ovakav napitak treba da se jede ujutro, pola sata pre jela. Nakon toga ne bi trebalo da jedete barem tri sata. Ako vam je previše kiselo možete da ga zasladite s malo meda. Ovakav napitak se treba koristiti 14 dana.Ž

 

https://stil.kurir.rs/