Ljekar o “bapskim lijekovima”: Da li sirće zaista spušta temperaturu?

Kad skoči tjelesna temperatura, mnogi posegnu za lijekovima iz prirode jer vjeruju da će oni pomoći. Ima li u tome smisla i djeluje li jabukovo sirće kad skoči temperatura, za portal Nova.rs govori dr Nikola Stojković, ljekar opšte medicine.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je među narodnim metodama koje se prenose s koljena na koljeno s uvjerenjem da pomažu kad skoči temperatura – krpa se namoči u sirće, pa se stavi na čelo ili stopala i navodno izvuče toplotu.

Doktor Stojković otkriva ima li smisla koristiti sirće kod visoke temperature.

„Jabukovo sirće može da bude vrlo korisno u oblogama. Možete da ih stavite na čelo, možete da sirćetom masirate stopala i dlanove, ali i da stavite obloge na tabane. Uz sirće će se lakše osloboditi toplota iz tijela, a to će dovesti do snižavanja tjelesne temperature“, kaže naš sagovornik.

Ipak, dr. Stojković napominje da se kod visokih temperatura ne smijemo nikako oslanjati samo na prirodne lijekove, već da oni mogu da budu dodatno pomagalo kod onih nižih temperatura između 37 i 38 stepeni, koje nas lome, ali nisu mnogo opasne za organizam. Za one preko 38 svakako se treba obratiti ljekaru koji će procijeniti šta je najbolje rješenje.

POPULARNO:  RECEPT DANA: ROLAT S JAGODAMA

Takođe, doktor Nikola Stojković savjetuje i kako oni s temperaturom treba da se ponašaju.

„Oni koji imaju povišenu temperaturu ne treba da borave u zagušljivim prostorijama, ne treba da se mnogo utopljavaju jer će to podići temperaturu, već to treba da bude lagana pamučna garderoba da bi se temperatura oslobađala. Savjetuje se i tuširanje, koje možda tad nije prijatno, ali pravi razliku u temperaturi i donekle rashlađuje organizam. Pored toga, treba i dosta da se hidriraju, prije svega vodom, čajevima, kompotima i supicama jer organizam gubi dosta tečnosti. Posebno se dobro pokazao čaj od đumbira koji povećava znojenje i rashlađuje organizam“, kaže dr Stojković i zaključuje da su za snižavanje temperature najbolja kombinacija antipiretici i prirodni lijekovi, uz obavezan unos dovoljno tečnosti.

https://ba.n1info.com/