Ljekovita svojstva Majčine Dušice i objašnjenja kako je treba koristiti

Najčešći simptomi bronhitisa su upaljeno grlo, začepljenost nosa, kratkoća daha, umor i blago povišena tjelesna temperatura.Hronični bronhitis je najčešće posljedica pušenja ili udisanja toksina koji iritiraju disajne puteve.

Akutni bronhitis je posljedica gripe. Naime, ako ste ikada patili od gripe, velika je vjerovatnoća da ste patili i od akutnog bronhitisa.

Majčina dušica se u ljekovite svrhe koristi već hiljadama godina. Drevni Grci su majčinu dušicu koristili kako bi ublažili različite vrste infekcija.

Majčina dušica je djelotvorna za smanjenje iritacije bronhija, ubijanju mikroba koji uzrokuju bronhitis i razređivanju sluzi, čime se olakšava njeno iskašljavanje.
Listići majčine dušice sadrže puno ljekovitih prirodnih spojeva, a od njih je najčešće korišćen timol, sastojak vodica za ispiranje usta i pasti za zube.

Ekstrakt majčine dušice je često sastojak kapi protiv kašlja, sirupa i ljekova za ublažavanje simptoma bronhitisa. Majčina dušica i pepermint u kombinaciji značajno ublažavaju kašalj.

Ne postoje zabilježene negativne interakcije majčine dušice i nekog lijeka i ne postoje kontraindikacije uzimanja

ove ljekovite biljke.Iz usmene predaje se zna: “Majčina dušica je prije svega oštra i žestoka. Potiče mokrenje i menstruaciju, a kod normalnoga porođaja ubrzava dolazak djeteta na svijet. Od nje pripravljen napitak čisti osjetljive unutarnje djelove tijela.”

Ko ujutro umjesto kahve popije šoljicu čaja od majčine dušice brzo će osjetiti njeno ljekovito djelovanje: svježinu duha, dobar osjećaj u želucu, bez jutarnjeg kašlja i opšte dobro stanje.

Majčinu dušicu, kamilicu i stolisnik ubrane po suncu i osušene stavimo na lice i istovremeno pijemo čaj spravljen od ovoga bilja – to pomaže kod neuralgičnih bolova na licu. Javljaju li se pritom i grčenja stavljamo još i zamotak od suhe crvotočine.

Majčinu dušicu beremo u vrijeme njenog cvjetanja; najdjelotvornija je ako ju beremo po podnevnom suncu. Možemo s cvjetovima do grla napuniti bocu i ostaviti 10 dana u ulju ili napraviti sirup.

Ulje majčine dušice je djelotvorno kod oduzetosti, u slučaju moždanog udara, multiple skleroze, atrofije mišića, reumatizma i uganuća.

Kod želučanih i menstruacijskih grčeva, kao i grčeva u trbuhu preporučujem majčinu dušicu kako za vanjsku, tako i za unutarnju primjenu. Tijekom dana pijemo po dvije šoljice čaja.

Za vanjsku primjenu kod grčeva koristimo biljne zamotuljke od cvjetova i stabljika ubranih po podnevnom suncu. Prije spavanja zagrijemo taj jastučić u tavi i stavimo na želudac ili trbuh.

Kod oteklina i kontuzija kao i stare reume preporučujem također biljne jastučiće. Kod oboljenja dišnih puteva, najtežih slučajeva prekomjerne sluzi u bronhima i bronhijalne astme, pa čak i kod hripavca, majčina dušica je zajedno s jednakim dijelom trputca davno prokušano sredstvo. U šalicu vruće vode stavimo krišku limuna i čajnu žličicu mješavine majčine dušice i trputca i pustimo da stoji pola minute. Čaj moramo popiti jako vruć gutljaj po gutljaj. Pripremamo svjež čaj četiri do pet puta na dan; u slučaju opasnosti od upale pluća taj će čaj zacijelo pomoći pijemo li ga svaki sat gutljaj po gutljaj.

POPULARNO:  BOLEST MODERNOG DOBA! Astma nije bolest pluća: Evo kako je izliječiti na prirodan način

Srećom mnoge majke još nisu zaboravile na majčinu dušicu. Često se zaboravlja da uzimanje pića ravno iz hladnjaka, osobito u djece, može dovesti do hroničnoga bronhitisa, koji se u kasnijim godinama može razviti u emfizem s teškim disanjem. Tinkturu majčine dušice koristimo za masiranje za jačanje udova kod slabo razvijene djece; ali i oboljelima od multiple skleroze mogu pomoći te masaže. Mnoga nemirna ili nervozna djeca uz pomoć kupke od majčine dušice nađu zdrav san.

I odrasli ljudi s nervnom prerazdražljlvošću i depresljama se nakon tih kupki ubrzo osjećaju zdravima.

Ne smijemo zaboraviti na majčinu dušicu kao vrlo korisno sredstvo u liječenju alkoholizma. Punu šaku majčine dušice prelijemo s litrom vrele vode, pokrijemo i ostavimo da stoji dvije minute. S čajem napunimo termos-bocu iz koje akoholičaru dajemo svakih četvrt sata po jednu veliku kašiku. Javlja se mučnina, povraćanje, jak proljev i mokrenje, znojenje, i usto velik apetit i osjećaj žeđi. U recidivima, koji su u početku neizbježni, a kasnije sve rjeđi, terapiju ponavljamo.

Majčinu dušicu mogu preporučiti i kod napada padavice. Čaj, dvije šalice dnevno, se ne pije za vrijeme napada nego tijekom cijele godine kao terapija s čajem koja traje dva do tri tjedna uz desetodnevne prekide. Izvrstan je i koristan sirup od majčine dušice. Uzimamo ga prije obroka za vrijeme prehlade.Priprema čaja:

Vrhom punu čajnu kašiku bilja prelijemo s 1/4 litre upravo prokuhane vode i ostavimo da kratko odstoji.
Dodatak kupki: Za potpunu kupku trebamo 200 g bilja
Ulje majčine dušice: Cvatima, ubranim po podnevnom suncu rastresito napunimo bocu i prelijemo s hladno istisnutim maslinovim uljem tako da ono stoji za širinu dva prsta iznad cvjetova. Bocu ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini drugog izvora topline.
Biljni jastučići: Biljem napunimo jastučnicu i zašijemo.
Sirup od majčine dušice: Cvjetove i stabljike, koje smo nabrali po sunčanom vremenu pri stavljanju u staklenku smočimo mokrim rukama. Staklenku napunimo naizmjence zbijenim redovima bilja i sirova šećera. Sve zajedno ostavimo oko tri sedmice na suncu. Kod cijeđenja valja cvjetove i stabljike, koji su natopljeni šećerom isprati sa sasvim malo vode koju dolijemo sirupu. Stavimo sirup na električni štednjak na najnižu temperaturu, da se zgusne, ne smije zakuhati. Sirup ne smije biti ni prerijedak ni pregust, zbog toga ga jednom ili dva puta ohladimo, da bismo ga mogli probati.

 

https://nasaivasakuhinja.info