LJEPOTA I RASKOŠ BOJA: PREDIVNO POLJE TULIPANA ODRŽAVAJU VRIJEDNE RUKE ŽENA IZ OKOLNIH SELA

U SREDIŠNJOJ POKRAJINI KONYA, U TURSKOJ, 80 RAZLIČITIH VRSTA TULIPANA ISTKALO JE PREDIVNO POLJE NA KOJEM RADE VRIJEDNE RUKE ŽENA IZ OKOLNIH SELA.

Tulipani danas najčešće rastu u periodu od marta pa do maja. Stoga se naziva i proljetnim cvijetom.

U Karatayu kod Konye žene sa velikom ljubavlju paze na polje tulipana, a ujedno novcem, zarađenim od ovog posla, pomažu svoje porodice. S prvim zrakama sunca i s djetetom na leđima idu prema polju na kojem rade s velikom ljubavlju.

Tu su i za posjetitelje kojih je sve više u ovim mjesecima. Oni naravno žele fotografisati ogromno polje tulipana, ali i vrijedne žene koje ovu ljepotu održavaju živom. Korkut Yetgin, zadužen za uzgoj tulipana u Karatayu, kazao je za AA da su tulipani važan izvor zaposlenja ljudi ovog kraja.

Prema njegovim riječima, tulipane uzgajaju i tokom zime na ovom polju te na taj način one hrane mnoge porodice tokom cijele godine. Yetgin je istakao da trenutno na uzgoju tulipana radi oko 150 žena.

Mnoge od njih dolaze iz okolnih sela.

– Mnoge žene koje dolaze iz okolnih sela su ranije ovamo donosile i svoju hranu, međutim, sada smo ih osigurali i obezbijedili im topli obrok – pojasnio je Yetgin.

Hacer Bolat (30) već deset godina radi u polju tulipana.

– Dvoje djece obrazujem s novcem koji zaradim u polju. Ovdje radim jer i volim ovaj posao, a ujedno i zaradim – poručila je Hacer.

Mirisni cvijet iz porodice ljiljana se nakon branja distribuira u gotovo sve zemlje svijeta gdje krasi izloge brojnih cvjećara. Specifičnost tulipana je u njegovom obliku te cvijetu od kojih samo po jedan raste na jednoj stabljici. Njegovi cvjetovi uglavnom su veliki, a moguće je pronaći latice u skoro svim bojama.

izvor: (Faktor.ba/Foto: Anadolu Agency)