LJEPOTA I RASKOŠ BOJA: PREDIVNO POLJE TULIPANA ODRŽAVAJU VRIJEDNE RUKE ŽENA IZ OKOLNIH SELA

U SREDIŠNJOJ POKRAJINI KONYA, U TURSKOJ, 80 RAZLIČITIH VRSTA TULIPANA ISTKALO JE PREDIVNO POLJE NA KOJEM RADE VRIJEDNE RUKE ŽENA IZ OKOLNIH SELA.

Tulipani danas najčešće rastu u periodu od marta pa do maja. Stoga se naziva i proljetnim cvijetom.

U Karatayu kod Konye žene sa velikom ljubavlju paze na polje tulipana, a ujedno novcem, zarađenim od ovog posla, pomažu svoje porodice. S prvim zrakama sunca i s djetetom na leđima idu prema polju na kojem rade s velikom ljubavlju.

Tu su i za posjetitelje kojih je sve više u ovim mjesecima. Oni naravno žele fotografisati ogromno polje tulipana, ali i vrijedne žene koje ovu ljepotu održavaju živom. Korkut Yetgin, zadužen za uzgoj tulipana u Karatayu, kazao je za AA da su tulipani važan izvor zaposlenja ljudi ovog kraja.

Prema njegovim riječima, tulipane uzgajaju i tokom zime na ovom polju te na taj način one hrane mnoge porodice tokom cijele godine. Yetgin je istakao da trenutno na uzgoju tulipana radi oko 150 žena.

POPULARNO:  PROKLETSTVO ŽIVOTA DUGOG 128 GODINA

Mnoge od njih dolaze iz okolnih sela.

– Mnoge žene koje dolaze iz okolnih sela su ranije ovamo donosile i svoju hranu, međutim, sada smo ih osigurali i obezbijedili im topli obrok – pojasnio je Yetgin.

Hacer Bolat (30) već deset godina radi u polju tulipana.

– Dvoje djece obrazujem s novcem koji zaradim u polju. Ovdje radim jer i volim ovaj posao, a ujedno i zaradim – poručila je Hacer.

Mirisni cvijet iz porodice ljiljana se nakon branja distribuira u gotovo sve zemlje svijeta gdje krasi izloge brojnih cvjećara. Specifičnost tulipana je u njegovom obliku te cvijetu od kojih samo po jedan raste na jednoj stabljici. Njegovi cvjetovi uglavnom su veliki, a moguće je pronaći latice u skoro svim bojama.

izvor: (Faktor.ba/Foto: Anadolu Agency)