Ljeto je! Čuvajte se trovanja hranom!

U ovim ljetnim, vrućim danima treba biti jako oprezan sa hranom. Ovdje se posebno misli na lako kvarljive namirnice, pa smo odlučili sa vama podijeliti ovih par metoda, kako da ustanovite dali je jaje dobro za konzumiranje, ili ne.

 

U ovim ljetnim vremenima posebno oprezan valja biti s konzumacijom jaja.

Stoga vam donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete detektirati je li ono svježe ili ga je ipak bolje ne konzumirati.

Svježe jaje ima čvrst i ispupčen žumanjak te gust i zamućen bjelanjak, a to možete procijeniti tek kada vaše jaje razbijete.

Ljuska jaja, zapravo je njegov ambalaža, a promjene na ljuski ukazuju na to da je u jajetu došlo do kvarenja.

Dobar stari trik jest uranjanje jaja u vodu. Položite ga u lonac u koji ćete uliti dvostruko više vode od njegove visine. Ako jaje potone te ostane čvrsto na dnu, radi se o svježemu, a ako se pomalo dižu od dna najbolje ih je ne konzumirati. No, nipošto ne konzumirajte ona koja plutaju jer riječ je o pokvarenim jajima.

POPULARNO:  ČESTO RADIMO KATASTROFALNE GREŠKE OPASNE PO ZDRAVLJE: Evo kako pravilno zaštititi kožu i uživati u sunčanju

Jaje uzmite u ruku i stavite pored uha. Lagano protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ako ne čujete zvukove u ruci držite svježe jaje, u suprotnom ono je staro i nije dobro za jelo.

Uz jaje priredite i veliki te bijeli tanjur, nježno razbijte jaje na tanjur te obratite pažnju na njegov izgled. Stoji li žumanjak čvrsto uzdignut, a bjelanjak ostaje okupljen oko njega riječ je o svježem jajetu. Ako je pak žumanjak čvrst, no ipak se malo spljoštio, dok je bjelanjak proziran i nije posve razliven jaje je ipak malo starije. No, može ga se jesti. Ako je žumanjak mekan, potpuno spljošten ili se odmah razlio, a bjelanjak vodenast i potpuno razliven po tanjuru jaje je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

IzvorDnevno.hr