LOVOR LEČI 6 BOLESTI: ALI NIPOŠTO GA NE SMETE KORISTITI U OVOM SLUČAJU

S jedne strane leči, s druge zna da napravi ogromnu štetu

Listovi lovora su vrlo aromatičnog, ljutog, gorkog i jakog ukusa. Sveži listovi sadrže vitamin A, C, te vitamine B kompleksa. Od minerala su prisutni kalcijum, mangan, gvožđe, selen, cink i magnezijum.

U lovoru se nalazi oko 1 do 3 posto eteričnog ulja, kojeg čine cineol, eugenol, treslovine, seskviterpeni i gorke tvari. Eterično ulje lovora dobiva se ekstrakcijom iz lovorovih listova. Cineol ima sposobnost antitumornog delovanja na određene tipove ćelija raka pomoću podsticanja apoptoze (programirana smrt ćelija).

Takođe je odgovoran za antibakterijsko, antifungalno (antigljivično) i umirujuće delovanje lovora. Eugenol deluje protiv epilepsije te ima sedativno delovanje.

Treslovine (tanini) imaju adstringentno svojstvo (supstance koje stežu) te pomažu pri lečenju proliva. Seskviterpeni deluju protiv leokemije. Sušeni plodovi lovora sadrže eterično ulje čiji sastav čine terpeni (cineol, terpineol, citral), seskviterpeni, miristinska kiselina.

Lekovito delovanje lovora

Listovi lovora zbog svog bogatog hemijskog sastava pružaju široki spektar lekovitih prednosti. Lovor se tradicionalno koristio u lečenju mnogih bolesti, a bio je vrlo popularan kod Grka i Rimljana.

1. Olakšava varenje

Listovi lovora se koriste kod problema s metabolizmom. Imaju sposobnost smanjenja nadimanja. Listovi lovora smiruju rad želuca, podstiču apetit i izlučivanje probavnih sokova. Čaj od ploda se koristi za podsticanje apetita.

2. Pomaže kod bolesti disajnog sistema

Kod bronhitisa, preporučuje se stavljanje obloga od lovora. Oblozi se umaču u vodu u kojoj se kuvao lovor. Takvi oblozi pomažu pri jakom kašlju, bronhitisu i infekcija disajnog sistema.

3. Pomaže kod menstrualnih problema

Delujući kao emenagog, listovi lovora mogu podstaći redovnu i normalnu menstruaciju. Njihova primena može pomoći i u ublažavanju menstrualnih bolova. Takođe imaju sposobnost lečenja vaginalnog sekreta.

4. Smiruje nervozu i stres

Jedna od manje poznatih prednosti korištenja lovora jest njegova prirodna umirujuća moć. Lovorovi listovi snižavaju nivo stresnih hormona u telu. Povećana količina stresnih hormona može biti štetna za zdravlje, a primenom lovora postiže se smirenost i opuštenost.

POPULARNO:  KRATKI SAVJETI U KUHINJI Kada koristiti oštro, kada glatko brašno?

5. Stimulira imunološki sistema

Lovor je bogat vitaminom A i vitaminom C, te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta. Vitamin A osigurava zdravu membranu sluznice očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Vitamin C ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo čime jača imunološki sistem.

6. Deluje antiseptično i antigljivično

Prema brojnim istraživanjima, eterično ulje lovora pokazuje izuzetna antigljivična i antiseptička svojstva. Lovor kao antiseptik štiti rane od infekcija i sprečava rast bakterija.

Primena lovora

Za pripremu čaja od lovora, uzmite 1 list svežeg ili sušenog usitnjenog lovora koji prelijte s 2 dl ključale vode. Šoljicu poklopite i nakon pola sata procedite. Pijte jednu do dvije šoljice dnevno, pre jela.

Listove možete koristiti i za biljne kupke. Za kupke je potrebno usitniti oko 20 listova lovora i kuvati u 5 l vode. Posudu poklopite, a nakon jednog sata sipajte u kadu. Eterično ulje lovora koristi se u proizvodnji sapuna.

Listovi su vrlo aromatični pa se mogu koristiti i kao repelenti protiv insekata.

Uzgoj lovora

Lovor raste na dobro dreniranom tlu na sunčanom ili blago senovitom položaju. Tlo može biti glinasto, peskovito ili ilovasto. Razmnožavanje lovora je preko semena, reznicama, mladicama i položenicama. Lovor treba orezivati leti i ukloniti mladice kad se pojave.

Vrlo dobro podnosi rezidbu pa se oblikuje kao stabalce, grm ili u piramidalnom obliku. Listovi se koriste sveži ili suvi, a sakupljaju se leti i za vreme suše. Sveže osušeni listovi imaju snažniji ukus i aromu od svežih listova.

Sušeni listovi nikako se ne bi trebali skladištiti duže od godinu dana jer će izgubiti svoj ukus. Listove lovora treba čuvati u tegli zaštićenoj od vazduha i svetlosti. Za popravljanje ukusa hrani mogu se koristiti i suvi plodovi lovora.

Lovor je vrlo otporan na bolesti i štetočine, pa je idealan za sadnju pored osetljivih biljaka.

Napomena: Trudnice trebaju izbegavati lovor jer može uzrokovati pobačaj. Otrovan je za pse i mačke.

Izvor: Stil