MACINA TRAVA OLAKŠAVA PUT DO POTOMSTVA

Izuzetno cenjena u narodnoj medicini, macina trava (Marrubium vulgare), poznata i kao očajnica, vekovima se sa uspehom koristi za održavanje reproduktivnog zdravlja žene.

Ova biljka, naravno, ne može da reši probleme ukoliko u osnovi postoji neko oboljenje, ali je u stanju, tvrde dobro upućeni, da normalizuje lučenje polnih hormona i na taj način stabilizuje funkcionisanje reproduktivnih organa.

Samim tim, dovodi u red menstrualne cikluse i zdravlje jajnika, pa tako omogućava plodnost i začeće. Osim toga, pomaže u uklanjanju gotovo svih ženskih tegoba, poput infekcija, bakterijskih upala, grčeva mišića materice i drugih sličnih problema.

Istovremeno, deluje umirujuće na psihu žene. Koristi se u obliku čaja, ali da bi se dostigao željeni cilj, neophodna je upornost u primeni terapije.

Njena lekovitost ovim se ne završava. U vidu sirupa pomaže u lečenju plućnih bolesti, stanja nakon gripa, početnog stadijuma tuberkuloze i groznice. Pokazalo se da olakšava disanje, pročišćava grlo od šlajma i uklanja šištanje u plućima.

Pogodna je za astmatičare i za osobe koje imaju kratak dah. Efikasna je i u lečenju nerava, katara želuca, žutice. U vidu čaja ili sirupa stimuliše izlučivanje žuči, pa samim tim olakšava rad žučne kese i pospešuje varenje. U pojedinim zemljama macina trava se preporučuje i dijabetičarima jer se pokazala kao dobro prirodno sredstvo za snižavanje nivoa šećera u krvi.

Potvrđeno je da biljka sadrži određeno esencijalno ulje koje deluje povoljno na zdravlje.

POPULARNO:  UPOZORENJE PSIHOLOGA: NE TOLERIŠITE OVAKVO DJEČIJE PONAŠANJE, SASIJECITE GA U KORIJENU!

S obzirom na to da ova biljka ublažava upale, preporučuje se i za vidanje rana. Melem se spravlja tako što se listovi macine trave smrvljeni u prah i pomešani sa svinjskom mašću stavljaju na kožu sa ranama da bi brže zacelile.

Čaj protiv neplodnosti

Za pripremu ovog čaja postoji više recepata koje preporučuju narodni lekari.

1. Čaj se spravlja tako što se jedna mala kašika osušene biljke

prelije sa dva decilitra vrele vode i ostavi da odstoji pet minuta. Zatim se procedi i pije više puta u toku dana. Čaj se pije najmanje tri meseca, sa prekidima u toku menstruacije. Po začeću treba prestati sa konzumiranjem. Da bi se ublažio opor ukus, može se zasladiti medom, ali delotvorniji je bez zaslađivanja.

2. U drugoj varijanti, u dva ipo decilitra hladne vode potopi se supena kašika macine trave i stavi da proključa. Kada provri, skloni se sa šporeta, poklopi i ostavi da odstoji sat vremena. Nakon toga se procedi i pije, u tri do četiri doze.

Čaj mora da se pije redovno, najmanje mesec dana, mada se očekivani rezultat ispoljava tek nakon dva do tri meseca. Posle tri meseca treba napraviti četvoronedeljnu pauzu, jer kod nekih osoba preterana upotreba ovog napitka može dovesti do pojave povišenog krvnog pritiska.

 

izvor: b92.net