Mačke pomažu da ljudske rane brže zarastu i smanjuju stres

Vjerovanje da su mačke sebične, samožive i samo zahtijevaju maženje i pažnju – nije tačna. Istraživanja su pokazala da između njih i vlasnika postoji posebna “ljekovita” veza.

Naime, osobe kojima su mace kućni ljubimci, rjeđe doživljavaju moždani udar, jer igranje i razmjena nježnosti s njima smiruje organizam. Dokazano je da i djeca koja od djetinjstva rastu uz njih, manje su podložna astmi.

Osim toga, ove slatke životinjice uz bolesnog vlasnika mogu da leže danima, čekajući da se ozdravi. Mekane, ritmične vibracije koje ispuštaju dok predu, smanjuju bol i ubrzavaju ozdravljenje. Takođe su i vrlo zabavne, pa često nasmiju vlasnike, poprave raspoloženje i ublaže stres, piše “Radio Sarajevo“.

Mačke ne samo da lijepo izgledaju na fotografijama, na slikama, nego doprinose i našem zdravlju.

Mačje predenje utiče na zarastanje rana.
Mada naučnici još uvijek nisu otkrili kako tačno nastaje taj zvuk, svi znamo: mačke predu. To, na neki način, ima blagotvorno dejstvo na ljudsku sposobnost regeneracije.

Mačke predu u dijapazonu specijalne terapeutske vibracije.

Mačka prede na frekvenciji od 25 do 150 herca. Ovo je baš ta frekvencija na kojoj se najbolje regenerišu mačji mišići i kosti. Ali, ovi talasi su, takođe, savršeni i za ljude.

POPULARNO:  GINEKOLOG JE REKAO KAKO IMA MIOME I CISTE : Napravila je napitak i onda su njeni probllemi nestali !

Oni se nalaze u “terapeutskom” opsegu, sa medicinske tačke gledišta, raspona od 25-150 herca. Ovoj činjenici je posvećeno više studija. Prema tome, mačjim predenjem mogu se izliječiti prelomi kostiju, oporaviti oštećeni mišići, i čak se osloboditi teškog disanja pri hodanju.

Mačke smanjuju količinu stresa u vašem životu.
Istraživanja pokazuju da vlasnici mačaka u prosjeku imaju manje simptoma stresa. Na drugom mjestu su vlasnici pasa. Najviše podložni stresu su ljudi bez kućnih ljubimaca.

Mačke mogu smanjiti nastajanje srčanih napada za 40%.
Naučnici sa Univerziteta u Minnesoti su utvrdili da je prisustvo mačke u kući korisno za vaše srce.

U svojoj studiji su otkril da ljudi, koji nemaju mačku, 40% češće stradaju od srčanih napada. Zašto?

“Najlogičnije objašnjenje može biti to da su mačke u stanju značajno umanjiti stres, nervozu i zabrinutost, i samim tim, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti”, stoji u obrazloženju