MAGIČNA BILJKA: UZ NJEN SIRUP OJAČAJTE BUBREGE, KOSU I KRVNU SLIKU

Isprobajte narodni recept u kombinaciji sa medom i limunom, nepogrešivu kombinaciju prirodnih sastojaka u kojoj generacije uživaju već decenijama.

Za ovaj sirup važno je izabrati isključivo mlade listove koprive, što znači one na samom vrhu, i 3 – 4 lista ispod vrha. Biljke berite na mestu gde nema saobraćaja niti industrijske proizvodnje. Ukoliko izbegavate šećer, zamenite ga medom ili stevijom.

Sastojci (osnovni recept):

– 1 litra prečišćene (filtrirane) vode
– 400 gr svežih, mladih listova koprive
– 7 limuna
– 800 gr smeđeg šećera (ili drugog zaslađivača po želji)
– 5 supenih kašika meda od livade

Priprema:

Dobro operite listove, a u posudu ulijte prečišćenu vodi i pet iseckanih limunova. Sve to poklopite i ostavite da odstoji 24 sata.

Sledeći dan dobro izgnječite sve sastojke, pa procedite. Dodajte zaslađivač (šećer, steviju) i sveže isceđeni sok od preostala 2 limuna.

POPULARNO:  BOL U ZGLOBOVIMA I KOLENIMA NESTAJE ZA 1 DAN: PREZADOVOLJNA ŽENA OTKRILA SVIMA RECEPT!

Zakuvajte smesu do ključanja i ostavite 5 minuta da vri, uz neprestano mešanje.

Ako primetite penu, uklonite je sa površine.

Ako koristite med, njega ne stavljate tokom kuvanja, nego kad se smesa već gotovo ohladila, neposredno pre sipanja u sterilisane tegle.

Tegle dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Sirup od koprive možete pripremiti i bez kuvanja.

Posudu sa koprivom, vodom i limunima ostavite 24 sata da odstoji, a potom smesu procedite (zgnječite limune i koprivu) i dodajte joj zaslađivače.

Sve dobro promešajte i ostavite još 3-4 sata da se zaslađivač otopi, uz mešanje, a sirup zatim izlijte u sterilisane tegle.

Domaći sirup ima rok trajanja od 6 meseci.

izvor: dnevno.rs