MAMINE MINI POGAČICE

SASTOJCI:

250gr svežeg sira
200gr maslaca*
2 jaja*
1 kašikica soli
400gr brašna
susam, kim po želji

PRIPREMA:
Sir pomešati sa jajetom, 1 žumancetom i solju pa dodati naseckan omekšao puter.
Dodati brašno i umestiti kompaktno testo. Brašno dodavati deo po deo, pa ako je suviše meko dodati još brašna. Testo zaviti u foliju i ostaviti nekoliko sati u frižider, a najbolje preko noći.
Testo razvaljati na pobrašnjenoj površinina 7-8 milimetara i vadit modlicom pogačice 2do3cm (najmanjom kružnom modlicom, ili rakijskom čašom). Pošto ostanu krajevi oko pogačica, to ponovo premesiti i opet vaditi pogačice. Truditi se da se sa testom što manje radi, jer postaje mekše i skuplja brano i tako postaje čvršće. Pogačice ređati na pleh sa papirom za pečenje. Preostalo belance umutiti sa malo soli pa njime namazati pogačice. Po vrhu posuti kim ili crni susam. Peći u rerni zagrejanoj na 200C. Nakon par minuta pečenja smanjiti na 180C i peći dok pogačice ne budu skroz rumene.

POPULARNO:  PRŽENE PAPRIKE U FINOM UMAKU…JOJ NARODE KAKO JE OVO DOBRO

Posluživanje
Služiti po želji..Kod nas u činiji pa ko prođe taj se posluži ?Moja mama pravi sa margarinom i koristi 250gr za ovaj recept, na to dođe skoro 1/2kg brašna. Za mojih 200gr putera bilo je dovoljno 400gr brašna. Pravljene sa puterom su više izlistane, a mojoj se ćerki više dopadaju bakine, koja kaže da ne zna zašto su joj tako malo izlistane. Ukupno trebaju dva jajeta: Jedno celo i žumance ide u testo, a preostalim belancetom se namažu pogačice. Od ove količine imala sam dva cela pleha pogačica za peći 50-60 komada..

www.coolinarika.com