Mast od jazavca – upotreba i ljekovitost

Jazavac pripada porodici kuna. Odrasli jazavac može dosegnuti čak 25 kilograma težine i 110 centimetara dužine. Karakterističan je zbog toga što najveći dio života provede ispod površine zemlje i to u podzemnim jazbinama koje sam oblikuje.

Jazavac je svejed, ali najviše se hrani korijenjem raznih biljaka. Te biljke s kojima se jazavac hrani su ljekovite pa je zbog toga i mast jazavca ljekovita.

Mast od jazavca se sprema isto kao i svinjska mast, ali je mnogo zdravija od nje. Mast je žute boje i teže se steže te ju stoga treba držati u frižideru. Rok trajanja masti od jazavca je 5 godina. Treba napomenuti da se ova mast ne preporučuje za svakodnevnu upotrebu jer veoma brzo djeluje.

Koje su ljekovite osobine masti od jazavca

Mast od jazavca koristila se još i prije dva stoljeća. Prvo su je koristili lovci, a kasnije su je počeli upotrebljavati svi oni kojima je bila potrebna pomoć u liječenju raznih bolesti. Ova mast se koristi i danas kao prirodni lijek.

Mast jazavca je vrlo ljekovita, a evo i zašto.

Tijekom zime jazavac ulazi u stanje hibernacije, odnosno spava zimski san. Kako bi za vrijeme hibernacije imao dovoljne rezerve hranljivih materija, tijelo jazavca tijekom jeseni sve hranjive sastojke koje iscrpi iz hrane taloži i čuva u salu. S obzirom da su biljke kojima se jazavac hrani ljekovite tako se svi ti ljekoviti sastojci zadržavaju u salu jazavca. Zbog toga je mast jazavca vrlo ljekovita.

Mast jazavca sadrži velike količine linolenskih i linolnih masnih kiselina. U ljudskom organizmu ove se kiseline unose putem namirnica jer se ne proizvode prirodno u organizmu. Ako je nedovoljan unos ovih kiselina u ljudski organizam, može doći do povećanja razine kolesterola. Znamo koliko je važno imati optimalnu razinu kolesterola, jer povišene vrijednosti na različite načine loše utječu na naš organizam i zdravlje.

Mast jazavca također sadrži i vitamin A.

Ova se mast može koristiti i za vanjsku i za unutarnju primjenu. Dobra je za liječenje reume i okoštavanja, za razne povrede i promjene na koži. Također se vjeruje da liječi depigmentaciju na koži i psorijazu. Ova mast pomaže bržem zarastanju rana i posjekotina, a koristi se i za liječenje hemoroida, kašlja, pa čak i upale pluća. Odličan je prirodni lijek za prehladu i podizanje imuniteta. Mast od jazavca dakle djeluje povoljno na mnoge načine.

POPULARNO:  Čaj koji popravlja hormonski status kod žena

Za vanjsku upotrebu namažite oboljeli dio kože, prekrijte krpom i ostavite da odstoji nekoliko sati. Djeca često koriste ovu mast za liječenje upale pluća ili bronhitisa (mast se namaže na grudi). Ovakve obloge se koriste za liječenje plućnih bolesti, reumatskih problema i drugih problema sa kostima, zglobovima, ligamentima i tetivama.

Ako se ova mast koristi za liječenje opekotina, posjekotina, rana ne treba stavljati oblog, već je dovoljno samo namazati tanak sloj masti direktno na kožu koja je zahvaćena povredom.

Unutarnja primjena masti koristi se u liječenju posljedica oštećenja crijevne ili želudačne flore, kod prehlada ili upale grla. a može se koristiti i za podizanje imuniteta, kod plućnih bolesti.

Za unutrašnju primjenu otopite jednu žličicu masti u čaju i pijte svako jutro prije obroka. U čaj se ne dodaje nikakav zaslađivač.

Ako se radi o manjim zdravstvenim smetnjama preporuča se konzumiranje ovog napitka u trajanju od četiri do pet dana, a kod ozbiljnijih komplikacija konzumira se dva do tri tjedna.

Kako napraviti mast od jazavca

Mast jazavca se dobiva procesom topljenja jazavčjeg  sala. Prije nego se salo otopi, treba jazavca oderati, odvojiti salo od mesa i narezati ga na kockice. Zatim se te kockice stave u posudu i tope. Kada se salo skroz istopi dobiva se mast. Mast se dok je još u tekućem stanju treba procijediti i staviti u staklenku koju dobro zatvorimo. Mast se treba čuvati u frižideru i koristiti po potrebi.

Mast jazavca dobra je za liječenje ovih bolesti:

kod upale pluća, astme, bronhitisa, tuberkuloze

kod prehlada i upala grla

kod kronične iscrpljenosti i pada imuniteta

kod uganuća ili istezanja ligamenata

kod reumatskih i drugih problema vezanih za kostobolju

kod hemoroida

kod rana, opekotina i posjekotina

kod oštećene crijevne ili želudačne flore

kod ujeda raznih životinja

Iskustva korisnika

Većina korisnika koji su koristili ovu mast tokom jedne godine su postigli uspjeh kod liječenja hemoroida, bronhitisa, astme, reume i tuberkuloze. Čak je 95 % zadovoljnih korisnika.

http://www.kakolijeciti.com