Mineral bez kojega tijelo ne može: Liječi glavobolju, smiruje živce, čuva srce…

Magnezij je mineral bez kojega naše tijelo ne može funkcionirati. Liječi glavobolju, smiruje živce, čuva srce, dobar je za nesanicu i za mnoštvo drugih stvari.

Jedan je od sedam osnovnih makroelemenata i važan je za normalno funkcioniranje organizma, ali istraživanja pokazuju da više od 60 posto stanovništva unosi ovaj mineral u manjoj količini nego što je potrebno.

Prvi simptomi nedostatka magnezija u organizmu su uznemirenost, sindrom nemirnih nogu i pojava grčeva, nesanica, problemi sa spavanjem i umor. Iz tih razloga je suplementacija ponekad neophodna.

Zajedno s kalcijem i vitaminom D, magnezij je ključan za izgradnju koštanog tkiva, metabolizam, proizvodnju energije i sintezu proteina i masnih kiselina.

Prirodni izvori magnezija su: zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj i drugo zeleno lisnato povrće), alge, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, integralne žitarice, banane i suho voće.

Magnezij pomaže u sljedećim situacijama:

Glavobolja

POPULARNO:  BESPLATNO LIJEČENJE GUBER VODOM U SREBRENICI: VEĆ VIDLJIVI EFEKTI KOD PACIJENATA

Magnezij doprinosi smanjenju osjetljivosti na svakodnevni stres i smanjuje učestalost glavobolja kod osoba s migrenom. Potreban je osobama s povećanim psihičkim naporima.

Grčevi

Zbog gubitka minerala, mnogi pate od grčeva u mišićima donjih ekstremiteta pa se za ublažavanje grčeva preporučuje pojačan unos magnezija koji također ublažava tegobe vezane za PMS, a snižava i povišeni krvni tlak.

Nervoza

U dozama od 200 do 400 mg dnevno, magnezij sprječava grčenje mišiće i pruža osjećaj blage opuštenosti. Često se uzima zbog blagotvornog djelovanja na živčani sustav.

Nesanica

Magnezij je prirodan lijek za nesanicu. Nedostatak magnezija može izazvati poremećaj sna, zatvor, drhtanje mišića ili grčeve, anksioznost, nervozu i bol.

Čuva srce

Magnezij normalizira srčani ritam, snižava krvni pritisak i održava tonus krvnih sudova. Također pridonosi regulaciji šećera u krvi.

Kronični umor

Magnezij pomaže u proizvodnji energije te se preporučuje nakon fizičke aktivnosti.https://freshpress.info