MUČI VAS SLABOKRVNOST, NIŠTA NE BRINITE: U ovim je namirnicama više željeza nego u mesu!?

Postoji puno zdravih namirnica kojima možete nadoknaditi manjak željeza

Neki od najčešćih simptoma koji bi mogli ukazivati na to da vam nedostaje željezo su:

umor/manjak energije

problemi s koncentracijom

ravnodušnost

ostajete bez daha

bolovi u mišićima

osjećaj peckanja na jeziku

suho grlo i usta

ranice na rubovima ustiju

lomljivi nokti i kosa

slab imunitet

ravnodušnost

ružičasta ili crvena boja mokraće

Naše tijelo dobiva vitamine i željezo iz hrane koju jedemo, te reciklira željezo iz starih crvenih krvnih stanica. Pomanjkanje željeza može dovesti do anemije – kad tijelu nedostaje dovoljno željeza za proizvodnju hemoglobina.

Uzroci pomanjkanja željeza mogu biti:

Nedostatak željeza u prehrani – hrana bogata željezom uključuje meso, jaja, zeleno lisnato povrće poput špinata, klice i dr.

Gubitak krvi – žene s obilnim menstruacijama spadaju u rizičnu skupinu ljudi izloženih pomanjkanju željeza jer gube velike količine krvi za vrijeme menstruacije. Drugi uzroci mogu biti peptički ulkus, hernija, tumor na bubregu ili mjehuru, polip ili fibroidi na maternici. Gastrointestinalna krvarenja koja su rezultat redovite upotrebe aspirina ili nesteroidnih protuupalnih lijekova mogu biti uzrok pomanjkanja željeza.

Nemogućnost apsorpcije željeza – može se pojaviti zbog nekog crijevnog poremećaja poput Crohnove bolesti ili celijakije, koja utječe na sposobnost crijeva da apsorbiraju nutrijente iz hrane.

Trudnoća – pomanjkanje željeza može se javiti kod trudnica jer njihove rezerve željeza trebaju poslužiti njihovom povećanom obujmu krvi, te trebaju biti izvor hemoglobina za rastući fetus.

Bolesti poput leukemije, hemeroida, rak želuca

Nije u svakoj namirnici isto željezo

Iako se željezo može pronaći u raznoj hrani, njegova dostupnost organizmu značajno varira. Drugačije se i apsorbira – ovisno o tome nalazi li se željezo u heme ili ne-heme obliku. Heme željezo se može naći samo u crvenom mesu (osobito jetrice), ribi i peradi, i lakše se apsorbira od ne-heme željeza, koje se prvenstveno nalazi na voću, povrću, grahu, orasima i žitaricama (biljni izvori).

POPULARNO:  REGULIŠITE HORMONE: ZABORAVITE NA LEKOVE! SVE ŽENE TREBA DA PIJU OVA 3 NAPITKA SVAKOG DANA!

Za žene između 19 i 50 godina je dnevno potrebno oko 18 mg željeza, i to vrijedi za osobe koje jedu meso. Vegetarijancima je potrebno 32 mg željeza. Razlika je upravo u prije spomenutom heme ili ne-heme obliku. Heme željezo tijelo lakše apsorbira, pa je potrebno unijeti više ne-heme željeza (gotovo duplo više) kako bi se postigao isti efekt.

Ipak postoji nekoliko načina kako možete povećati apsorpciju željeza iz ne-heme hrane:

Ako uz ne-heme jedete hranu bogatu C vitaminom, poput citrusa, naranči, maslina ili jagoda.

Ako se ne-heme hrana kuha u željeznoj posudi.

Ako se ne želite oslanjati samo na meso kada je u pitanju unos željeza putem prehrane onda trebate znati kako postoji nekoliko namirnica koje su bogatije željezom od jedne porcije crvenog mesa (koja ima oko 2- 2,5 mg željeza).

KAMENICE

Kamenice ili oštrige nisu samo afrodizijak. One su izvrstan izvor željeza. 85 grama ovih školjki sadrži nevjerojatnih 8 mg heme željeza. To je više od crvenog mesa, a također sadrži manje zasićenih masnoća od većine izvora crvenog mesa. Kamenice su također dobar izvor selena i cinka, koji su ključni za održavanje vašeg probavnog i imunološkog sustava, kao i zdravlja vaše štitnjače.

(SB / Zena)