NAJBLAŽA BILJKA PRIRODE – KAMILICA

 

Jedan od najstarijih lijekova, koji se koristio i koji se koristi i danas gotovo za sve, je kamilica ili poznatiji njezin čaj.

Kamilica kao ljekovita biljka bila je poznata Grcima, Rimljanima i Egipćanima. Kamilica se koristi više od 2000. godina, a prvi pisani tragovi o kamilici i njezinoj upotrebi nastali su 1500. godine prije Krista.

 

Kamilica ima cvijet sličan tratinčici i zapravo sušeni cvijet kamilice koristi se kao ljekoviti pripravak.
 
Sadrži apigenin, svoj najaktivniji sastojak. Čaj od kamilice djeluje na stres, ima blagi sedativni utjecaj na organizam, te djeluje na miran san.
 
Biljka također ima protuupalni i opuštajući učinak na menstruacijske grčeve, probavne smetnje, primjerice lošu probavu, upalnu bolest crijeva, divertikulozu i slično.
 
Kamilica se može koristiti i izvanjski. Dobra je za liječenje infekcija, upale na koži, za liječenje blagih opeklina i opeklina nakon sunčanja. Upale ili infekcije usne šupljine ublažavaju se i liječe, ako se čaj ili vodica od kamilice grglja ili se njome ispire usna šupljina.
 
U ovom slučaju uspješno se liječe afte.
 
Upale oka liječe se ako se svakodnevno oči ispiru pripravljenim hladnim čajem od kamilice. Inhalacija kamilicom pomaže kod prehlade, a općenito topli čaj od kamilice pomaže za vrijeme gripe ili viroze.
 
 
Kamilica se na tržištu može pronaći u obliku ulja, krema, čaja, kapsula i tinkture. Za potpuno prirodno liječenje najbolji je prirodni čaj od kamilice. Kamilica raste na mjestima gdje ima sunca i rasprostranjena je širom svijeta pa je lako dostupna.

Gotovo da i nema domaćinstva, koje u svojoj kuhinji nema bar jednu kutiju čaja od kamilice. Kamilica je blaga biljka, smiruje i pomaže kod mnogih tegoba i bolesti.

POPULARNO:  KIFLICE SA ORASIMA

 

Kamilicu mogu koristiti sve dobne skupine, pa čak i bebe. Već i sam miris čaja od kamilice smiruje, a kako nema negativnih nuspojava, kamilica je bila i ostala omiljen prirodni domaći lijek.

izvor: zanimljivosti.hr