NAJBOLJA ŠTRUDLA OD JABUKA I ORAHA

Sastojci

Tijesto:

500 g brašna
250 g omekšalog margarina
100 g šećera
30 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
½ limuna – naribana korica
1 žličicu šećera
Pola žličice soli
100 ml kiselog vrhnja
1 žutanjak
1 jaje
50 g brašna

Punjenje:

4-5 srednje velikih jabuka (cca. 800 g – 1 kg)
1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka
100 g šećera
3-4 žlice krušnih mrvica (ovisno koliko su jabuke sočne)
80 g nasjeckanih oraha

Priprema:

Kvasac razmrviti sa žličicom šećera i 100 ml mlakog mlijeka pa ga pustiti na toplom da naraste. Omekšali margarin promiješati sa brašnom da se dobro smrvi pa umiješati jaje, žutanjak, sol, šećer i kiselo vrhnje.

Dodati gotov kvasac, umiješati ga, na samom kraju dodati preostalih 50 g brašna te mijesiti da nastane glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.

POPULARNO:  TAČKE KOJA ZAUSTAVLJAJU BEBIN PLAČ

Pripremiti nadjev:

Očistiti jabuke i naribati ih. U jabuke dodati šećer, mješavinu dodataka za štrudlu, krušne mrvice i nasjeckane orahe. Koliko je potrebno dodati mrvica zavisi o sočnosti jabuka.

Kad je tijesto naraslo, podijeliti ga na dva dijela. Svaki premijesiti i razvaljati na kvadrat malo duži od kalupa u kojem će se peći. Ja sam pekla u kalupu veličine 35 x 25 cm pa sam tijesto razvaljala na veličinu 40 x 30 cm.

Razvaljano tijesto premazati vrlo tankim slojem ulja, zatim posuti krušnim mrvicama kako bi pokupile moguću tekućinu iz jabuka, premazati nadjev, zarolati i prebaciti u kalup.

Uključiti pećnicu da se ugrije na 200 st.C. Za to vrijeme ostaviti da štrudle odmore i malo narastu. Pred stavljanje u pećnicu premazati ih žutanjkom razmućenim s žličicom vode.

Čim se stave štrudle u pećnicu temperatura se smanji na 180°C.

Peći 45 minuta na 180°C.

Izvor: magazin5.info