NAJBOLJI DOMAĆI LEK ZA BUBREGE

Za lečenje, ali i prevenciju problema s mokraćnim sistemom i bubrezima, isprobajte ove čajeve za bubrege koje možete pripremiti kod kuće.

Bubrezi filtriraju 120 do 150 litara krvi dnevno i uklanjaju do dva litra otpadnih materija i suvišne vode. Uz to pomažu u regulisanju krvnog pritiska i stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Može doći do upale bubrega što je ozbiljna bakterijska infekcija koja može biti akutna ili hronična.
Lečenje upale čajevima za bubrege

Najčešći razlog nastanka upale bubrega je infekcija ili imunološka reakcija koja ne ide pravim putem i oštećuje bubrege. Imunološka reakcija može nastati tako da protivtelo napada bubreg ili antigen koji se nalazi uz njegove ćelije. Drugi način je da se protivtelo spaja s antigenom na drugom delu tela i veže za ćelije u samom bubregu. Akutna upala bubrega ima nekoliko uzroka i može u dovesti do zatajenja bubrega ako se ne leči. Ovo stanje poznato je kao Brightova bolest.

Poseban rizik od upale bubrega i težih bolesti imaju ove grupe ljudi:

osobe koje u porodici imaju istoriju bolesti bubrega i infekcije

osobe koje imaju bolest imunog sistema, kao što je lupus

osobe koje uzimaju previše antibiotika ili lekova protiv bola

osobe koje su imale nedavnu operaciju urinarnog trakta

Glavni simptomi upale bubrega koje ne smete ignorisati su osećaj zbunjenosti i nemogućnost koncentracije, suva i osetljiva koža, visok pritisak, anemija, bol u donjoj strani leđa, natečenost nogu i ruku, smrzavanje, gubitak apetita, ukus metala u ustima i loš zadah kao i problemi s mokrenjem. Ako osetite neki od ovih simptoma, a da traje duže od nekoliko dana, obavezno se javite svom lekaru kako bi se istražilo o čemu se tačno radi.

Za lečenje, ali i prevenciju problema s mokraćnim sistemom i bubrezima, isprobajte ove čajeve za bubrege koje možete pripremiti kod kuće.

Čaj od peršuna

Ovaj čaj je broj jedan kao pomoć u detoksikaciji organizma te se koristi kao diuretik. U sebi sadrži velike količine flavonoida, fiksiranih ulja, uljne smole, proteina, ugljenih hidrata i vitamina. Antioksidansi u peršunu odlični su za organizam, jer su potrebni kako bi štitili telo od delovanja štetnih slobodnih radikala. Tako je čaj od peršuna odličan za čišćenje gotovo svakog dela tela, pa i bubrega. Koristi se za čišćenje bubrega i urinarnog trakta, a ovako se priprema.

SASTOJCI:

3 limuna

1 šoljica naseckanog peršuna

5 stručaka celera

6 šoljica vode

1 đumbir

Priprema se tako da stavite sok od limuna, peršun, celer i očišćeni đumbir u blender i izmiksajte, zatim dodajte vode i ponovo izmiksajte.

Pijte u gutljajima tokom celog dana.

Uvin čaj

Naziva se još i medveđe grožđe, a odlično deluje na sprečavanje širenja i izazivanja upala.

Diuretski je što znači da omogućava čišćenje organizma i bubrega kroz mokraću.

Uvin čaj se najčešće koristi za infekcije urinarnog trakta, ali je uva dobra i za ostale bolesti i probleme.

Utiče na štetne mikrobe koji su uzročnici upalnih procesa u mokraćnom mehuru pa će pomoći da se oni eliminišu.

Ostavi će osećaj olakšanja nakon obavljanja male nužde i pomoći u smanjenju upale i iritacije.

Koristi se kao sredstvo za podsticanje mokrenja. Možete ga kupiti kao gotov proizvod ili u listićima (rinfuzi).

Takođe se pije u gutljajima, uz obaveznu pauzu nakon korištenja od dve nedelje.

Sok od koprive

Iako često zanemarivana, kopriva je lekovita u svim svojim delovima. Pri branju i sušenju se mogu koristiti svi delovi biljke – stabljika, lišće, koren i cvet.

Smatra se da je prirodni sok od koprive najbolji napitak za čišćenje i poboljšanje krvi koji ujedno reguliše visoki šećer.

Ima pozitivno delovanje na peristaltiku creva i poboljšava celu probavu.

Jedno od najdelotvornijih svojstava je pozitivan efekat na urinarne infekcije i detoksikaciju organizma.

Upravo iz tog razloga se može koristiti kao sok za lečenje problema s bubrezima.

Kako biste napravili sirup, biće vam potrebno:

400 grama mladih listova koprive (bere se u proleće i jesen)
1 litar pročišćene vode
7 limuna
800 grama smeđeg šećera
5 kašičica meda

Listove koprive operite, stavite ih u posudu i ulijte vodu u koju ćete staviti pet narezanih limuna. Ostavite poklopljeno 24 sata. Idućeg dana izgnječite sve sastojke i procedite tečnost. Nakon toga dodajte sok od dva limuna i smeđi šećer.

Stavite smesu na vatru i zakuvajte dok ne provri. Neka vri 5 minuta. Za vreme kuvanja stalno mešajte. Na površini će vam se pojavljivati pena koju trebate ukloniti.

Kada se smesa ohladi dodajte med neposredno pre nego uijete tečnost u staklene teglice. Dobro zatvorite i čuvajte na hladnijem i tamnom mestu. Ovako izrađeni sok od koprive može trajati oko pola godine, svakako uz dobro sterilizovane tegle i pravilno čuvanje.

Osim raznih čajeva za bubrege i ostale urinarne probleme, postoje namirnice i vitamini koji će pomoći pri tim problemima. Tako su delotvorne biljke đumbir, koren belog sleza, karanfilić i smreka. Od namirnica će vam pomoći lubenice, sok limuna, brusnice i semenke bundeve.

Kako bi osigurali zdravlje bubrega i urinarnog trakta pripazite na dovoljan unos vitamina B2 i B6 i magnezijuma. Uvek pazite na to da izbegavate cigarete, alkohol i kofein i da pazite na svoju ishranu kako bi vam krvni pritisak i šećer bili na normalnom nivou. Pijte puno tečnosti, jer će to pomoći detoksikaciji organizma i održavajte zdravu telesnu težinu.

Izvor: stil.kurir.rs