NAJČEŠĆE SMO SAMI KRIVI: Postoji pet vrsta umora…

Sigurno vam je poznat onaj osjećaj kada se, čak i nakon sasvim dovoljno sati sna, probudite – umorni; najradije biste se odmah vratili u krevet i odgodili sve obaveze, a alarm odgodili na neko vrijeme

1. Nagli pad energije

Jackie Lynch, terapeutkinja i nutricionistkinja, za australski je Cosmo objasnila kako je nagli pad energije najčešće povezan s padom razine šećera u krvi. U tim je slučajevima najbolje posegnuti za kvalitetnim izborom šećera – voćem.

2. Osjećaj praznine

Ako se u nekom trenutku tokom dana počnete osjećati upravo ovako, prazno, moguće da vam nedostaje magnezija u tijelu. A ako uz to primijetite pojavu grčeva u mišićima, glavobolju i blage “tikove”, radi se samo o dodatnim simptomima nedostatka magnezija.

3. Nedostatak snage

Često je fizički nedostatak snage povezan s manjkom željeza u krvi. Ako usred neke aktivnosti osjetite da jednostavno ne možete dalje, moguće je da je iscrpljenost uzrokovana upravo time. Taj osjećaj čest je kod žena tokom mjesečnice, pogotovo ako su one obilne.

POPULARNO:  NA VRHU SPISKA: Usamljenost je jednako smrtonosna kao pušenje cigareta

4. Manjak koncentracije

Osjećate se kao da vam je “mozak umoran” i jednostavno ne možete razmišljati? Poremećaji koncentracije i nemogućnost da se usmjerite na bilo koju vrstu intelektualne radnje zna biti povezan s manjkom vitamina B u tijelu, kaže Lynch. Preporučuje da u tom slučaju posegnete za suplementima B kompleksa vitamina, koji su iznimno važni za živčani sustav. Kroničan stres i često konzumiranje alkohola utječu na smanjivanje ovoga vitamina u tijelu, a može se nadomjestiti i kvalitetnom prehranom punom zelenog lisnatog povrća.

5. Izmorenost i napetost

Istovremeni umor i napetost mogu biti posljedica prevelike konzumacije kafe. Nutricionisti pritom napominju da se može raditi i o ostalim pićima punim kofeina, poput gaziranih i zaslađenih napitaka. Oni direktno utiču na održavanje vašeg tijela napetim i budnim, pa nakon prevelikog “uživanja” u njima i nećete tako lako zaspati. A možete samo pretpostaviti kakvi ćete se probuditi.

 

(SD/SB)