NAJEZDA SMRDIBUBA JE OVE GODINE NEVEROVATNA: 3 EFIKASNA NAČINA DA SE REŠITE SMRDIBUBA JEDNOM ZA SVAGDA…

Borite se sa smrdibubama? Ovi prirodni preparati bi mogli da vam budu od velike pomoći…

Smrdibuba je inače insekt kog možemo da sretnemo u vinogradima i voćnjacima, ali dolaskom hladnijih dana, oni traže sklonište na toplijim mestima na kojima bi u hibernaciji proveli zimu.

U poslednjih nekoliko godina primećen je sve veći broj smrdibuba u ovo doba godine, što logikom nalaže postavljanje pitanja da li se smanjio broj njihovih prirodnih neprijatelja – guštera, osa i ptica.

Umesto da ih zgazite, budući da u odbrani ispuštaju neprijatne mirise, moguće je da napravite preparate koji će ih oterati.

Od ulaska u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može da se isproba i trik sa žutim papirom, jer insekte privlači ova boja, pa može da ga postavite na balkon ili na terasu i na taj način namamite smrdibube da ostanu van kuće.

3 prirodna preparata za borbu protiv smrdibuba:

Preparat od ljuski luka

Uzeti 20 grama ljuski luka, preliti sa 1 litrom vruće vode i ostaviti da stoji pet dana. Nakon toga procedite i dobijenu tekućinu koristite za tretiranje biljaka. Kod povećane količine smrdibuba biljke treba da se prskaju svaki dan (do 3 puta dnevno) u periodu od pet dana.

POPULARNO:  SAVJETI UZ KOJE CRVENO MESO VIŠE NIKADA NEĆE ISPASTI TVRDO I ŽILAVO

Preparat od čili paprika

Za pripremu ovog preparata uzeti 100 grama čili papričica i isitniti ih. Isitnjenu papriku preliti sa 1 litrom vode i kuvati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj činiji. Ovako prokuvana tečnost neka odstoji dva dana, a nakon toga je procedite. Za tretiranje uzeti 100 ml dobijene tečnosti i razrediti sa 10 litara vode.

Preparat od semena slačice

Seme slačice samleti u prah. Potrebno je 0,5 kilograma praha slačice preliti sa 0,5 litara vrele vode, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Tečnost procediti i doliti 9,5 litara vode da ukupno imate 10l tečnosti kojom se prskaju napadnute biljke.

“Ako ih sad u kod kuće imate samo nekoliko do kraja oktobra ćete ih videti na desetine, možda čak i stotine, a najbolje je da ih sprečite da uopšte uđu u kuću zatvarajući vrata i prozore, proverite”, izjavio je Hovard Rasel, entomolog sa Univerzitetu u Mičigenu, za američki “Good Housekeeping”.

Izvor: espreso.rs