Namirnice koje štitnjača voli

Smještena iznad dušnika, ta mala žlijezda utječe na gotovo svaki sistem u tijelu. To uključuje mozak, srce, crijeva i izgled kože.

 

Štitnjača i hormoni koje proizvodi su izvor energije koja pokreće tijelo. Kada je rad štitnjače ugrožen, metabolizam se usporava, umorni ste i hladno vam je, koncentracija je loša, kosa se stanjuje, možete se udebljati, a vaša koža postaje suha. To možda je mala žlijezda, ali kada ne radi kako treba, posljedice mogu biti velike.

Medicinska istraživanja potvrdila su da je jod odgovoran za stvaranje hormona štitnjače T1, T2, T3 i T4. Bez dovoljno joda, štitnjača može proizvesti samo ograničene količine tih hormona. Najbolji način da osigurate pravilan rad štitnjače je jesti uravnoteženu prehranu koja sadrži jod.

Višak joda u prehrani može biti štetan kao i nedovoljno joda.

Vaša štitnjača također zahtijeva aminokiselinu tirozin, koja se nalazi u:
mesu
mliječnim proizvodima
bademima
avokadu
jajima
bananama

Tirozin potiče moždanu aktivnost. Važan je za pravilan rad štitnjače, potiče oslobađanje hormona rasta, sprječava umor i razdražljivost.

Ostale hranjive tvari potrebne za rad štitnjače uključuju:

Selen: cjelovite žitarice, tuna, haringa, pšenične klice, sjemenke sezama

Cink: sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta, plodovi mora, iznutrice, jaja, grah, cjelovite žitarice, gljive, soja, pšenične klice

Bakar: repa, melasa, grah, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, morski plodovi, grožđice

Mangan: orasi, sjemenke, cjelovite žitarice, alge, lisnato povrće, mahunarke, žumanjak, ananas

B vitamini: školjke, meso, riba, perad, jaja, sir

Vitamini: mrkva, slatki krumpir, brokula, tamno lisnato povrće, jaja, jogurt, kefir, riblje ulje,bobice, voće, zeleno povrće, brokula, rajčica, naranče, limun

Vitamin D: losos, masna riba, jaja, sunce, riblje ulje

Vitamin E: orasi, sjemenke, jaja, iznutrice, žitarice, pšenične klice, melasa, slatki krumpir, lisnato zeleno povrće.

Vrlo je važno u prehranu uključiti omega 3 esencijalne masne kiseline u obliku lana i / ili ribljih ulja.

Konzumacija dovoljno proteina uz svaki obrok pomoći će u poboljšanju i normaliziranju metabolizma, a to može pomoći u normaliziranju funkcije štitnjače. Važno je napomenuti da su proteini potrebni za dostavljanje hormona štitnjače kroz krvotok do svih tkiva.

Ova mala žlijezda može imati učinak na cijelo tijelo stoga ju je važno čuvati. Ali, ako se stalno osjećate umorno, ne možete se koncentrirati i dobivate na težini naizgled bez razloga, počnite se bolje brinuti za vašu štitnjaču. Možda ćete biti iznenađeni rezultatima.

POPULARNO:  NEVJEROVATNE IDEJE ZA DJEČJE SOBE: Ona pod brojem #7 će vas ODUŠEVITI!

Neki do simptoma da štitnjača ne radi kako treba su:

Bolovi u mišićima i zglobovima

Osobe koje pate od hipotireoze vrlo često osjećaju bolove u mišićima i zglobovima, naročito na području ruku i nogu. Osobe koje pate od hipertireoze mogu osjećati slabost ili bolove na području ruku i listova.

Bolovi u vratu

Naticanje vrata, bolovi i osjećaj nelagode na području vrata, poteškoće s gutanjem i promuklost glasa, mogu biti simptomi bolesti štitnjače. Povećanje štitnjače, poznato i pod nazivom guša, može biti simptom hipotireoze i hipertireoze.

Gubitak kose i osjetljivost kože

Prvi simptomi bolesti štitnjače se vrlo često počinju primjećivati na kosi i koži. Kada je u pitanju hipotireoza, kosa postaje oštra i suha, lako puca i pojačano opada. Koža postaje suha i gruba na dodir. Također može doći do gubitka dlaka na vanjskim rubovima obrva.
Kada je riječ o hipertireozi, može doći do pojačanog opadanja kose, kosa postaje tanka, a koža vrlo osjetljiva. Može se javiti i neobičan osip na području potkoljenice.

Probavne smetnje

Zatvor, koji ne prolazi bez obzira na lijekove i promjene prehrambenih navika, može biti posljedica hipotireoze. Dijareja, mekana stolica i sindrom iritabilnog kolona, su najčešće posljedica hipertireoze.

Menstrualni problemi

Teške, obilnije i bolnije menstruacije su često povezane s hipotireozom. Žene koje imaju hipertireozu, obično imaju kraće i lakše menstruacije, a njihov menstrualni ciklus je obično neujednačen. Žene koje imaju hipotireozu imaju povećan rizik od nastanka neplodnosti i pobačaja.

Visoka razina kolesterola

Visoka razina kolesterola, koja ne reagira na lijekove niti na promjene prehrambenih navika ili uvođenje redovite tjelovježbe, može biti simptom hipotireoze. Neobično niska razina kolesterola može biti znak hipertireoze.

Depresija i anksioznost

Depresija ili anksioznost, i napadi panike, mogu biti simptomi bolesti štitnjače. Depresija, čiji se simptomi ne ublažavaju nakon početka uzimanja antidepresiva, može biti posljedica hipotireoze. Hipertireoza je češće povezana s anksioznošću, napadima panike i bipolarnim poremećajima.

Nagle promjene tjelesne težine

Neobjašnjive promjene tjelesne težine mogu biti znak i hipotireoze i hipertireoze. Ako suvišne kilograme ne možete izgubiti bez obzira na promjenu životnih navika ili se pak ne možete udebljati, postoji vjerojatnost da patite od bolesti štitnjače.

Izvor: centarzdravlja