NAPITAK OD SMREKE: OD ZDRAVLJA DO DOBRE LINIJE

SASTOJCI:
Pola kg smreke (bobica)
3 litra vode
Jedan limun

PRIPREMA:
Smreku istresite u staklenu teglu od tri litra i zalijte vodom skoro do vrha. Dodajte sok od jednog limuna i ostavite da stoji nekoliko dana. Sok je spreman za piće kada bobice smreke počnu da padaju na dno.

Novi sok dobijete tako što dodajete novu vodu u teglu, ali samo dok ima bobica koje još plutaju. Kada sve bobice smreke potonu na dno potrebno je da ih zamijenite novim.

Pije se tri puta dnevno po jedna šolja. Jednu času popiti ujutro na prazan želudac, a ostale dvije u ravnomjernim vremenskim intervalima tokom dana.

Ako se pije u neograničenim količinama (umjesto vode), sok ili čaj od smreke može da utječe i na smanjenje tjelesne težine. Suvišni kilogrami se tope, pa je pogodan i za mršavljenje.

POPULARNO:  MAK VANILICE

Čaj od plodova smreke jača nerve i želudac, čisti krv, odvodi otrovne gasove, a s mokraćom i loše sokove, izaziva znojenje, liječi bubrežna oboljenja, čisti jetru, sitni i odvaja kamence i pijesak iz žuči, bubrega, bešike. Ipak se ne preporučuje osobama slabih bubrega i trudnicama.

Budite spremni, bobice se beru od kraja ljeta do početka zime, a suše na prozračnom mjestu. Iglice i mlade grane beru se od aprila do kraja juna, usitne i suše na isti način kao i plodovi.

https://kuhajtesanama.net/