Napravite sarmice od kiselog kupusa prema našem receptu

SASTOJCI

1 veća glavica kiselog kupusa (cca. 2,5 kg)

500 g mljevenog mesa

2 manje ili jedna velika glavica luka

3-4 čehna bijelog luka

2 mrkve

150 g riže dugog zrna

2 kašike ulja

100 g suhog mesa

3 – 4 lovorova lista

2 – 2,5 l vode

so, biber, vegeta natur

Za zapršku:

12 kašika ulja (=cca. 90 ml)

3 kašičice crvene mljevene paprike
(ja koristim dimljenu i slatku)

3 vrhom pune kašike brašna (=cca. 70 g)

PRIPREMA

Počnite s kiselim kupusom. Izdubite mu korijen i oprezno odvojite listove. Na kraju u sredini uvijek ostane dio sajako malim listovima. Taj dio izrežite na grublje komade i koristite kao podlogu u šerpi kako vam sarme ne bi zagorjele.

Zavisno od kiseline kupusa, listove trebate oprati na malo drugačiji način. Kupus koji koristim je prilično blag tako da listove samo kratko saperem pod mlazom tople vode ili ih umočim u zdjelu punu vode, a zatim stavim na stranu da se ocijede. Ovisno o tome koliko je vaš domaći kupus kiseo i koliko volite da vam sarme budu kisele, morat ćete sami ocijeniti koliko da ih ispirate. Ako koristite kupovni kiseli kupus, koji često bude jako kiseo i slan, listove možete potopiti u vreloj vodi pa ih zatim oprati hladnom vodom ili ih preko noći ostaviti u hladnoj vodi pa ujutro procijediti.

Kad ste listove oprali, odstranite zadebljanje na rubovima na način kao što je pokazano u videu. Velike vanjske listove prepolovite kako vam sarme ne bi bile prevelike. Po želji i debele dijelove koje odrežete od listova možete staviti u šerpu kako biste ih iskoristili. Po dnu poslažite i nekoliko komada suhog mesa.

Pripremite punjenje: crveni luk, mrkvu i bijeli luk isitnite na što manje kockice (ja koristim multipraktik). Pomiješajte ih sa mesom, opranom rižom, uljem i začinima kao što su so, biber i vegeta natur (od soli i vegete koristim po 2 kašičice, a od bibera pola kašičice). Znam da je za nekoga čudno, ali bih vam preporučila da probate smjesu da vidite da li je dovoljno slana, jer okus punjenja odlučuje i o krajnjem okusu sarme.

Sarme motajte tako što ćete na jedan kraj lista staviti manju količinu mesa u obliku valjka. List jednom preklopite sa donje strane, pa sa lijeve strane a zatim zarolajte – čvrsto, ali ne prečvrsto jer će se prilikom kuhanja riža povećati i trebat će joj mjesta. Ako ih prečvrsto zarolate, velika je šansa da će vam popucati ili se otvoriti.

Poslažite sarme gusto jednu pored druge na dno šerpe kako se ne bi otvorile. Kad ste sve sarme poslagali, na vrh stavite manji tanjir koji će služiti kao teret kako se sarme ne bi otvarale ili počele da plivaju na površini. Neko na tanjir stavi i kamen kao dodatni teret, ali meni lično to nikad nije bilo potrebno.

Sarme zalijte s otprilike 1,5 l tople vode tako da ih prekrije. Stavite šerpu da prokuha (pri tome stavite poklopac). Čim je voda prokuhala, smanjite vatru. Kod mene je to 2. ili 3. stepen od 9. Na toj tihoj vatri ih kuhajte oko sat i po do dva sata, a po želji i duže. Nakon otprilike pola sata, provjerite koliko je vode ostalo i po potrebi dospite još vrele vode da sarme uvijek budu pokrivene.

Nakon kuhanja, odstranite tanjir i lovorov list, a vodu u kojoj su se sarme kuhale prelijte u jednu posudu pa pripremite zapršku. U loncu zagrijte ulje, dodajte brašno i mljevenu papriku i malo popržite. Zatim postepeno dodajite vodu u kojoj su se sarme kuhale. Ovaj umak ostavite oko 5 min da još malo krčka dok se ne zgusne. Začinite ga solju, biberom i manjom količinom šećera (kašičicu ili dvije) ako vam se čini da je malo kiseliji. Šećer će ga razblažiti. Zatim ga vratite u šerpu sa sarmama.

Prijatno!https://www.slobodna-bosna.ba/