Naučite ukloniti urasle dlake ispod kože

Urastanje dlačica nije ništa drugo nego dlaka koja se sama uvije i počne da se vraća u folikul ili dlačica

Urastanje dlačica nije ništa drugo nego dlaka koja se sama uvije i počne da se vraća u folikul ili dlačica koja ne izraste iz folikula i ostaje u koži.

Iako se ovo najčešće događa na intimnim područjima, gdje su dlake izraženije i jače strukture, urastanje se može pojaviti i na licu, vratu, nogama ili bilo kojem drugom dijelu tijela.

Obično ovo nije neki ozbiljan zdravstveni ili neki drugi problem, ali su moguće male iritacije, koje u nekim slučajevima mogu biti bolne i estetski neugledne.

Štoviše, ako se urasle dlačice ne tretiraju, one mogu da inficiraju okolno mjesto na koži i u unutrašnjosti kože, oko korijena dlake. Ako imate problema sa urastanjem dlaka predlažemo vam da slijedite naše upute i riješite se te pojave.

Pročitajte malo detaljnije o urastanju dlačica pod kožu, odnosno što možete poduzeti…

Što možete uraditi da bi spriječili pojavu urastanja dlačica? Predlažemo vam da uradite piling površine. Barem dva puta dnevno blago trljajte područje gdje je dlaka urasla. Ovo bi trebalo pomoći da se uklone mrtve stanice sa površine kože, kao i prljavština i masnoće koje možda okružuju korijen urasle dlake.

Polingom također vrh dlake može da se probije kroz kožu, pa ona može da izraste van. Dobrim pilingom se može postići ovaj efekt, ali ne pretjerujte kako površina oko urasle dlake ne bi počela da krvari, ili da se ne inficira dodatno. Nekada se dogodi da dlačica uraste ispod kraste, ili neke slične deformacije na površini kože. Ako je to slučaj kod vas, predlažemo da uradite nježniji piling kože, koji će vremenski duže trajati.

Dok radite piling, potrudite se pogoditi uraslu dlaku sa različitih strana.

Koristite rukavicu za piling ili pokušajte nešto od sljedećeg:

Nanesite malo kreme protiv akni. Urasle dlake su prilično slične bubuljicama, posebno kad je urasla dlaka propraćena gnojem. Nanesite hidrogen peroksid ili salicilnu kiselinu nekoliko puta dnevno kroz par dana. Opisani postupak, u kombinaciji sa svakodnevnim pilingom, je često dovoljan da se ukloni urasla dlaka.

POPULARNO:  UZ OVAJ ELIKSIR OSLOBODITE SE GLJIVICA ZAUVEK

Stavite topao, vlažan oblog na površinu i ostavite nekoliko minuta kako bi koža omekšala. Možete da stavite samo vlažan ručnik sa toplom vodom. Iscijedite ga i prislonite na uraslu dlaku. Kad se ručnik ohladi ponovo ga pokvasite toplom vodom. Ako možete da vidite uraslu dlaku pod kožom, ovaj postupak će omekšati dlaku i izvući je bliže površini. Ako ne možete odmah da vidite dlaku, ostavite topao ručnik dok se ona ne podigne do površine kože. Ako stavite oblog u trajanju od deset minuta i još uvijek ne možete da vidite dlaku, nećete moći sami da je uklonite, ili se radi o nečemu sasvim drugom.

Možete se poslužiti priborom poput sterilne igle, pincete ili medicinskog aparata za urasle dlake kako bi nježno izvlačili dlaku iz kože. Topao oblog je trebalo da pogura dlaku do površine kože, jer nije preporučljivo dlaku dirati ako je duboko pod kožom. Nemojte skroz čupati dlaku ako možete to da izbjegnete. Dovoljno je samo kraj urasle dlake izvući izvan kože. Nekada se postupak izvlačenja dlake može odužiti, no savjetujemo da budete strpljivi i oprezni, i da nikako ne režete kožu.

Ponekad ćete vidjeti petlju dlake blizu površine kože. To znači da je vrh dlake počeo da urasta u kožu. Ako možete da stavite iglu u petlju i lagano povučete, kraj će vjerojatno da olabavi.

Ako se odlučite da koristite pincetu, zapamtite da mogu da se kupe one sa oštrim ili tupim vrhovima. Ako se koristi pažljivo, pinceta oštrog vrha može manje oštetiti kožu oko dlake. Drugi izbor je medicinski aparat za urasle dlake koji ne oštećuje okolnu kožu ili folikul dlake.

Na kraju, kada ste uspjeli izvući dlaku važno je da operete površinu kože, gdje je dlaka bila urasla, toplom vodom i hidratantnim sapunom. Nanesite antiseptik kao dodatno sredstvo protiv infekcije. Izbjegavajte da nosite usku odjeću na toj površini, i redovno radite piling kao prevenciju od novih uraslih dlaka. Netko želi da nanese fiziološki rastvor i tako spriječi pojavu novih uraslih dlaka, pa vidite, možda i vi to da uradite?

 

https://www.kakolijeciti.com/