NAUČNICI DOKAZALI: DJECA TREBA DA SPAVAJU SA MAJKOM DO 4 GODINE

Naučnici dokazali: Djeca treba da spavaju sa majkom do 4 godine

Mišljenja o tome da li djetetu treba dozvoliti da spava s roditeljima veoma su različiti, ali naučnici su sada dokazali da je za djecu najbolje da u roditeljskom krevetu ostanu do četvrte godine.

Ako spavaju odvojeno, majka i dijete se teže povezuju, a to šteti i razvoju mozga te vodi problematičnim ponašanjima kako mališan raste, kaže pedijatar dr Nils Bergman sa Univerziteta u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici.

Prateći 16 novorođenih beba, Bergman je otkrio da su one koje su stavljene na spavanje u odvojeni krevetić spavale lošije od beba koje su bile na maminim grudima. Uz to, praćenje je pokazalo da je srce beba koje su spavale same bilo pod tri puta većim stresom nego kod beba koje su spavale uz mamu.

POPULARNO:  EFIKASNA I BRZA DIJETA SA SUHIM ŠLJIVAMA

“Promjene u mozgu koje nastaju usljed otpuštanja hormona stresa mogle bi otežati stvaranje kvalitetnih veza kasnije u životu i voditi prema različitim problemima u ponašanju”, rekao je dr Bergman.

Rizik od smrti u koljevci

Neke studije povezuju zajedničko spavanje s povećanim rizikom od “smrti u koljevci”, ali Bergman kaže:

“Kad se bebe uguše ili podlegnu smrti u kolevci, to nije zato što je majka bila uz njih. To je zbog drugih stvari: toksičnog dima, cigareta, alkohola, velikih jastuka i opasnih igračaka.”

Britanska organizacija National Childbirth Trust podržava zajedničko spavanje pod uslovom da roditelji ne puše, ne piju, ne koriste droge i nisu bolesni ili pretjerano umorni. S druge strane, neki stručnjaci smatraju da je najsigurnije mjesto za spavanje bebe krevetić u sobi s roditeljima, prenose

 

“Nezavisne“.