Nauka potvrđuje kako i zašto je đumbir bolji od lijekova protiv bolova

Novo istraživanje otkriva da je đumbir u smanjenju bolova podjednako efikasan kao i lijekovi protiv bolova, na primjer, ibuprofen. I dok je ibuprofen jedan od najpopularnijih ljekova protiv bolova

 

ovo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Arthritis, pokazuje da on ne smanjuje nivo citokina u tijelu.

 

Citokini mogu biti negativni i pozitivni, a negativni su vrsta supstanci koje šire upalne procese u tijelu, a istraživanja su pokazala da su povezani s pogoršanjem simptoma artritisa i osteoartritisa.

“Đumbir je poznat po svojim odličnim ljekovitim svojstvima, a ovo istraživanje to iznova potvrđuje”, izjavila je vođa istraživanja Dr. Krišna C. Srivastava.

Prethodna istraživanja su pokazala da ljekovi protiv bolova mogu povećati rizik od nastanka raznih zdravstvenih tegoba, uključujući probleme s vidom, gomilanje suvišnih kilograma, kratkoću daha, depresiju, srčanu aritmiju, slabost mišića, visok krvni pritisak, glavobolje, anksioznost, bolove u grudima, probleme sa spavanjem, akne, sporo zarastanje rana i brojne druge.

Đumbir dokazano ima protivupalno djelovanje i značajno smanjuje nivo citokina u tijelu. Što se štetnog djelovanja tiče, potrebno je pratiti uputstva ljekara ili stručnjaka jer su neka istraživanja pokazala da prekomjeran unos đumbira može imati štetno djelovanjena probavni sistem.

Osim što ublažava osjećaj bola, đumbir sprječava nastanak hronične upale u tijelu, a takođe može ublažiti već postojeću upalu. Odlično je to što sirovi i termički obrađeni đumbir imaju potpuno ista svojstva, piše Centar Zdravlja.

Kako ga konzumirati

Nasjeckani sirovi đumbir dodajte u čorbe, variva ili soseve.
Dodajte đumbir u sokovnik dok pripremate sokove.
Potražite suplemente đumbira, uglavnom dolaze u obliku kapsula.
Kuhajte sirovi đumbir u vodi oko 45 minuta, a zatim ga popijte kao topao ili hladan čaj.

Namirnice.ba