Nevjerovatne crne bobice iz prirode imaju veliku moć za naše zdravlje

ZDRAVLJE Nevjerovatne crne bobice iz prirode imaju veliku moć za naše zdravlje

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća

FOTO: ILUSTRACIJA


Nevjerovatne crne bobice, kupine, osim osvježavajućeg učinka, imaju i veliku moć za naše zdravlje. Obiluju vitaminima i mineralima, vlaknima te antioksidansima vrlo učinkovitima u prevenciji brojnih bolesti.Provedenim istraživanjima naučnici su došli do zaključka da kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala, sve do sastojaka koji pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti.

Kupine grade imunitet jer sadrže vitamin C koji ima nekoliko važnih uloga. Također, u kupinama ima, primjerice, dvostruko više tog vitamina nego u borovnicama. Vitamin C ključan je za imunitet i kardiovaskularni sistem jer snižava krvni pritisak, a važan je i u liječenju anemije jer pospješuje apsorpciju željeza u tijelu.

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati holesterol.

POPULARNO:  VOĆNA PLAZMA TORTA

https://zdravlje.avaz.ba/